Društvo

Filipinac u Banjaluci: Tu sam da ostanem (FOTO)

Autor Vesna Kerkez

U našoj MONDO kuhinji ugostili smo do sada brojne kuvare, entuzijaste i gurmane, a dobru praksu nastavljamo i dalje.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Naredna tri petka na našem portalu i društvenim mrežama imaćete priliku da vidite recepte domaćih jela sa dalekih Filipina, a naš gost je Filipinac Migel de Hesus, koji živi i radi u Banjaluci već šest godina i gdje, kaže, namjerava da ostane.

Migela smo upoznali preko naše prethodne gošće iz Venecuele, i odlučili da ga zamolimo da nam spremi nešto tradicionalno iz svoje rodne zemlje, s obzirom da je kuvar u jednom od banjalučkih restorana.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Dok je spretno sjeckao luk, ispričao nam je kako je Filipine napustio prije desetak godina i otišao u SAD. Kaže da kuva od svoje 14. godine i da je i u Americi bio pomoćni kuvar u nekoliko restorana.

"Važno iskustvo", kaže, ali Amerika nije bila za njega. Želio je da vidi i upozna Evropu. U međuvremenu je upoznao jednu djevojku iz Banjaluke i došao zbog nje u naš grad. Iako veza nije opstala, Migel je odlučio da mu je ovdje dom.

"Radim pola radnog vremena i zarađujem za pristojan život. To je lijepo. Banjaluka je grad u kome je život dobar. Siguran je, svugdje može da se stigne brzo biciklom ili pješke, ljudi su me lijepo prihvatili, kao svoga", ističe naš gost.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Dodaje da mu je najveći kulturološki šok bio "kafanska kultura".

"Nikad nisam bio negdje gdje je normalno da ljudi sjede 'na kafi' po tri sata i razgovaraju. Niko nema toliko vremena osim vas", kaže uz osmijeh i ističe da je "prihvatio taj običaj".

Migel govori naš jezik i odlično se služi čak i frazama. Kaže da ga kolege pozdravljaju sa "Đe si legendo", a bio je pozvan i na slave.

"Prve slave se sjećam po tome što zamalo da padnem, jer sam sjedio na kraju klupe, a s drugog kraja je neko ustao...", priča kroz smijeh, i dodaje kako mu se dopada i naša hrana.

"Od ćevapa, najdraži mi je banjalučki, pa travnički, pa tek onda sarajevski. Volim i sarmu, pečeno meso, nedostaju mi samo pojedini začini iz azijske kuhinje", kaže.

Migel nam je spremao rižu s bijelim lukom, fantastične pileće batake i rolnice s mesom, a video recepte potražite svakog petka na istom ovom mjestu.

(MONDO)