U našoj MONDO kuhinji ugostili smo do sada brojne kuvare, entuzijaste i gurmane, a dobru praksu nastavljamo i dalje.
Naredna tri petka na našem portalu i društvenim mrežama imaćete priliku da vidite recepte domaćih jela sa dalekih Filipina, a naš gost je Filipinac Migel de Hesus, koji živi i radi u Banjaluci već šest godina i gdje, kaže, namjerava da ostane.
Migela smo upoznali preko naše prethodne gošće iz Venecuele, i odlučili da ga zamolimo da nam spremi nešto tradicionalno iz svoje rodne zemlje, s obzirom da je kuvar u jednom od banjalučkih restorana.
Dok je spretno sjeckao luk, ispričao nam je kako je Filipine napustio prije desetak godina i otišao u SAD. Kaže da kuva od svoje 14. godine i da je i u Americi bio pomoćni kuvar u nekoliko restorana.
"Važno iskustvo", kaže, ali Amerika nije bila za njega. Želio je da vidi i upozna Evropu. U međuvremenu je upoznao jednu djevojku iz Banjaluke i došao zbog nje u naš grad. Iako veza nije opstala, Migel je odlučio da mu je ovdje dom.
"Radim pola radnog vremena i zarađujem za pristojan život. To je lijepo. Banjaluka je grad u kome je život dobar. Siguran je, svugdje može da se stigne brzo biciklom ili pješke, ljudi su me lijepo prihvatili, kao svoga", ističe naš gost.
Dodaje da mu je najveći kulturološki šok bio "kafanska kultura".
"Nikad nisam bio negdje gdje je normalno da ljudi sjede 'na kafi' po tri sata i razgovaraju. Niko nema toliko vremena osim vas", kaže uz osmijeh i ističe da je "prihvatio taj običaj".
Migel govori naš jezik i odlično se služi čak i frazama. Kaže da ga kolege pozdravljaju sa "Đe si legendo", a bio je pozvan i na slave.
"Prve slave se sjećam po tome što zamalo da padnem, jer sam sjedio na kraju klupe, a s drugog kraja je neko ustao...", priča kroz smijeh, i dodaje kako mu se dopada i naša hrana.
"Od ćevapa, najdraži mi je banjalučki, pa travnički, pa tek onda sarajevski. Volim i sarmu, pečeno meso, nedostaju mi samo pojedini začini iz azijske kuhinje", kaže.
Migel nam je spremao rižu s bijelim lukom, fantastične pileće batake i rolnice s mesom, a video recepte potražite svakog petka na istom ovom mjestu.
(MONDO)