• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narodni skup "Sloboda", pod inicijativom Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), održao se danas u Banjaluci.

 Skup Sloboda u Banjaluci foto i video Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Cilj skupa je, kako su naveli iz BORS-a, borba za očuvanje odluka koje donose institucije Srpske i koje ni u kojem slučaju ne smiju biti derogirane. 

Predsjednik Predsjedništva BORS-a Aleksandar Savić je pozvao građane da masovno prisustvuju ovom skupu, naglasivši da BORS ne želi nikakvu podjelu, jer je ovo, kako je rekao, "borba u mirnodopskim uslovima".

"Mi stojimo iza odluka naših institucija i trebamo da ih očuvamo bez obzira na sve unutrašnje probleme koje imamo. Odluke naših institucija i same institucije ni u kom slučaju ne smiju biti derogirane", poručio je Savić. 

On je ocijenio da Kristijan Šmit odluke koje donosi u BiH ni u kom slučaju ne bi smio, niti mogao donijeti u bilo kojoj pokrajini svoje države (Njemačke), a još manje u nekoj drugoj zemlji, ističući da one ne idu u korist nijednom narodu u BiH.

"Mi, građani Srpske, biramo svoje predstavnike koje ćemo za njihov rad nagraditi ili kazniti na izborima, a ne predstavnike koji će sjediti u klupama i slušati neke sa strane koji donose odluke u njihove ime i tako godinama", rekao je Savić.

On je naveo da se zbog mira i slobodne Evrope i svijeta mora tome stati u kraj i da se jednom jasno kaže da odluke donose izabrani predstavnici u skupštinskim klupama.

Autor mondo.ba
19:13


Sa skupa, koji je održan u organizaciji Boračke organizacije Republike Srpske, poručeno je da srpski borci neće dozvoliti otimanje imovine Republike Srpske.

Učesnici skupa koji su se obratili građanima Republike Srpske pozvali su na sabornost i jačanje srpskog jedinstva u odbrani interesa od vitalnog značaja za srpski narod.

Oni su pozvali na zajedništvo sve političke subjekte, udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i građane u borbi za očuvanju Dejtonskog sporazuma i ustavnog poretka, te institucija Republike Srpske. 

18:29

Građani u odlasku poručuju srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da čuva Srpsku.

 Pojedini su iskoristili priliku i da se slikaju sa njim.

Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

18:19

Skup je završen izvođenjem pjesme "Zavjet" i porukom jedinstva za očuvanje Republike Srpske.

Građani se polako razilaze.

18:09

Organizator skupa, Aleksandar Savić iz Boračke organizacije RS, je u obraćanju prisutnima kazao da je obaveza da Republika Srpska čuva i raspolaže svojom imovinom.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"Mi smo vojnički i intelektualno se borili za svoju imovinu. Naši korijeni su ovdje, naša groblja, i tu ćemo i ostati... Mi biramo naše narodne poslanike i poštovaćemo odluke naših institucija", kazao je između ostalog.

17:56

Radomir Lukić, profesor i jedan od učenika pregovora u Dejtonu, poručio je da je ovo čas kada "se narod treba dići.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

 "Ne oružjem, nego svojom voljom", podvukao je.

Okupljena masa je na pitanja Lukića odgovarala da srpski narod nije genocidan i da Republika Srpska nije genocidna, dok su bili glasni u odgovoru da nisu spremni da je se odreknu niti dozvole drugima da im biraju predstavnike ili ih smjenjuju.

17:54

Milan Jolović Legenda, nekadašnji komandant "Vukova sa Drine ", poručio je da prisutnima da se "prebroje" i da svi od novinara, političara, do stranih zvaničnika, znaju koliko ih ima, uz povike "živjela Republika Srpska ".

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"Posljednja odluka je crvena linija i otimanje imovine nećemo dozvoliti.
Od RS se pokušava napraviti prazna ljustura. Protiv smo destabilizacije i zveckanja oružjem. Ali nastupio je istorijski trenutak. Pozivamo na sabornost i učvršćivanje srpskog jedinstva i jedinstvo svih političkih stranaka", kazao je.

17:52

U pauzi između govora okupljenima se obratio i Miro Janjanin koji je otpjevao pjesmu "Sjećanje".

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"Želim da pozdravim svoje saborce i da kažem da ću se uvijek odazvati na poziv otadžbine", rekao je Janjanin.

Sa Robne kuće "Boska" pušteni su baloni u bojama srpske trobojke.

17:44

Prema procjenama policije na skupu prisustvuje između 16 i 18 hiljada ljudi.

Izvor: MONDO/Nikolina Damjanić

Okupljeni na skupu nose zastave Republike Srpske, te zastavice na kojima piše "sloboda", kao i transparente na kojima, između ostalog piše, "Grad Laktaši, Slatina voli Republiku Srpsku – Čuvajte nas", "Grada Doboj Sloboda". Jedan od učesnika skupa nosi transparent na kojem piše „Zašto da se stidim, došao sam samo da vas vidim. Dođi Mile iz Laktaša samo zbog boraca".

Jedan od učesnika nosi i transparent na kojem je slika generala Ratka Mladića u uniformi i ispod koje piše "srpski heroj".

17:36

Marko Milošević, predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida, je kazao da su došli da kažu "ne" lažnim predstavnicima međunarodne zajednice i da ne vjeruju u njihove priče da odluke nisu protiv srpskog naroda.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"Tu smo i da kažemo da smo protiv unitarne BiH. Nismo ovdje da spasavamo vlast, nego da kažemo da smo protiv otimanja imovine, da smo za izvorni Dejtonski sporazum. Branimo svaki pedalj RS, a tuđe nam ne treba", kazao je.

17:33

Slobodan Brdar, iz prijedorske boračke organizacije i jedan od inicijatora skupa je istakao da se odbacuju svi napadi na institucije RS koji dolaze od međunarodnog faktora i pojedinih "domaćih aktera"

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Naveo da su napadi usmjereni najviše na NSRS, ali i Milorada Dodika, "kojem se prijeti smrću ", i Cvijanovićevoj kojoj "se uvode sankcije jer poštuje Ustav i poziva na dijalog ".

17:29

"Na ovom mjestu složno i jedinstvo branimo Republiku i branimo slobodu. Danas šaljemo poruku da ćemo ustati protiv svakoga ko napada RS i poruku o tome šta je nama naša otadžbina koja je odbranjena u odbrambeno- otadžbinskom ratu", poručeno je sa govornice na početku narodnog skupa "Sloboda".

17:24

Intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije, počeo je današnji skup u Banjaluci koji organizuje Boračka organizacija RS.

Prema određenim nezvaničnim procjenama, na Trgu Krajine je oko 10.000 ljudi

17:15

Na Trg Krajine je stigao i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čiji je dolazak praćen aplauzima i ovacijama prisutnih koji su uzvikivali "Mile, Mile"

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Dok se Dodik pozdravlja sa okupljenima, oni pjevaju hit Mitra Mirića "Ne može nam niko ništa " i druge pjesme

Sa Dodikom u pratnji su, između ostalih, predsjednica RS Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković...

17:12

U ovim trenucima očekuje se i zvanični početak skupa. Ispred bine su prisutni ministri u Vladi RS, zatim Milan Tegeltija savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama Dušanka Majkić, Sanja Vulić...

Takođe, tu je i nekoliko velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve

16:57

Iz Prijedora je u Banjaluku stiglo 12 autobusa na zakazan skup podrške Republici Srpskoj "Sloboda" koji organizuje Boračka organizacija Republike Srpske.

Po jedan autobus iz Oštre Luke i Krupe na Uni, dva iz Novog Grada i šest iz Prijedora, kao i dva na kojima nije bilo natpisa krenuli su nešto iza 15.00 časova sa platoa kod gradskog stadiona.

Osim autobusima koje su organizovale boračke organizacije prijedorske regije, građani na mirne proteste dolaze i vlastitim prevozom.

Oko 200 boraca iz Koordinacije boračkih udruženja Semberije i Majevice otišlo je danas na narodni skup "Sloboda" koji u Banjaluci organizuje Boračka organizacija Republike Srpske, rekao je Srni predsjednik Udruženja veterana "Garda panteri" Petar Cvijetinović.

Cvijetinović je rekao da je na skup otišlo oko 60 pripadnika "Pantera", a ostali su iz "Veterana Republike Srpske", Četvrtog odreda Specijalne policije Bijeljina, Udruženja "Tobutski sokolovi", te predstavnici predsjedništva Boračke organizacije grada Bijeljina.

On je naveo da je iz Bijeljine na Trg Krajine u Banjaluku otišlo ukupno 20 autobusa, među kojima su i borci iz Boračke organizacije i ostali građani koji su izrazili podršku ovom događaju.

16:46

Na Trgu Krajine je već nekoliko hiljada ljudi. Tu je i nekoliko ministara u Vladi RS - Srebrenka Golić, Zlatan Klokić, Zora Vidović, Sonja Davidović i drugi.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Na ulazima u grad su velike saobraćajne gužve.

16:23

Na Trgu Krajine u Banjaluci okupljaju se građani, gdje je za 17 časova najavljen početak narodnog skupa “Sloboda”, čiji je organizator Boračka organizacija RS.

U Banjaluku su stigli autobusi iz brojnih gradova i opština širom Srpske. U centru grada pojačano je prisustvo policije.

Cilj je da se iz centra grada pošalje poruka o protivljenju nametnutim odlukama visokih predstavnika u BiH, posebno Kristijana Šmita, kojeg RS ne priznaje, a koji je prošle sedmice iskoristio bonska ovlaštenja i suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS koji je 10. februara usvojila Narodna skupština RS.

Iz misije EUFOR-a u BiH su najavili da će njihovi vojnici u uniformama nadzirati skup, te da očekuju mirno okupljanje više hiljada simpatizera SNSD-a, kao i da je njihova procjena da upravo ova stranka stoji iza organizacije skupa.

MUP RS je juče saopštio da su formirali Štab akcije, koji je zadužen za planiranje i praćenje obezbjeđenja događaja.

Savjetovali su građane da poštuju naredbe policajaca i da sa sobom “ne nose oružje, pirotehnička sredstva i druge predmete pogodne za nanošenje povreda”, ali i da ne nose ruksake i torbe.

Vladajuće stranke u Republici Srpskoj podržale su ovaj skup, dok je opozicija ocijenila da iza njega stoji SNSD, a da je Boračka organizacija samo iskorištena u političke svrhe.

U pozivu na ovaj miting je navedeno da je organizovan "protiv otimanja imovine Republike Srpske".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije