Vučić pohvalio Šmita

Delegacija iz Srpske u Beogradu, tema je Kristijan Šmit

Autor Željko Svitlica

Rukovodstvo Srpske, zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH i predstavnicima stranaka razgovaraće danas u Beogradu sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Glavna tema biće imenovanje novog visokog predstavnika za BiH.

Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

Sastanku će prisustvovati predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, i predstavnici parlamentarnih stranaka u Srpskoj.

RTRS navodi da je sastanak prilika da zvaničnici Srpske upoznaju rukovodstvo Srbije, na koji način se spornim imenovanjem novog visokog predstavnika u BiH, Kristijana Šmita, pokušava ignorisati ne samo lokalni faktor, nego i međunarodno pravo.

Dodik je ranije istakao da činjenica da se ne može obezbijediti međunarodni konsenzus za imenovanje visokog predstavnika, govori o tome da on i ne treba da postoji. Ponovio je da je visoki predstavnik nepoželjna figura u Srpskoj i da PIK kao neformalno tijelo, nelegalno donosi formalne odluke, ali da će ''Republika Srpska razgovarati s njim, da bi mu sve ovo rekli, ali da neće imati saradnju."

Predsjednica Cvijanović kaže da Srpska očekuje da u svojoj borbi za pravdu dobije podršku Srbije.

"Želimo da Srbiji budemo podrška da prođe kroz sva teška iskušenja koja ima, ali isto tako znamo da i mi imamo podršku Srbije da se borimo za ono što jeste i pravo i pravednost i bolji život u Republici Srpskoj," istakla je Cvijanović.

Vučić: Poznajem Šmita

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u emisiji ''Ćirilica'' rekao je da poznaje Kristijana Šmita i da se radi o jednom od najvažnijih njemačkih političara.

"Ja sam dobar poznanik sa Šmitom", kazao je Vučić i naveo da ne vjeruje da Šmit mrzi Srbiju i srpski narod.

"Neće biti lako Republici Srpskoj, on će pokušati da napravi funkcionalnu državu BiH", rekao je Vučić u emisiji beogradske televizije Hepi.

On je rekao da razumije zabrinutost zvaničnika Republike Srpske.

"Mi moramo da vodimo računa o Srbiji", kazao je Vučić i dodao Srbija neće ići u konfrontaciju sa njemačkim političarima.

"Mi volimo Republiku Srpsku . Moramo da čuvamo leđa Republici Srpskoj unutar BiH", kazao je Vučić i potvrdio da će u narednih 48 sati imati razgovore sa predstavnicima Republike Srpske u Beogradu.

"Ja znam šta Dodik želi, ali ja neću konfrontaciju", kazao je Vučić.