• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi ne priznaju Šmita: Imenovanje mora odobriti Savjet bezbjednosti UN-a

Autor Dragana Božić

Na današnje imenovanje novog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita reagovala je Ambasada Ruske Federacije u BiH. “Imenovanje mora razmotriti Savjet bezbjednosti UN-a” poručili Rusi.

 Ruska ambasada o imenovanju Kristijana Šmita Izvor: Ambasada Ruske Federacije u BiH

Iz ruske Ambasade su istakli da nijedna imenovana osoba bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet i neće se moći smatrati visokim predstavnikom u smislu Dejtona.

"Pozivamo naše partnere da još jednom procjene posljedice svojih nekonsenzusnih i nelegitimnih postupaka koji bi mogli imati destabilizujući učinak na ionako tešku situaciju u BiH", poručuju iz Ambasade Rusije povodom današnje izjave ambasadora PIK-a o imenovanju njemačkog diplomate Kristijana Šmita za viskog predstavnika.

Kako su naveli, ignorisanje principa konsenzusa je flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH.

"S obzirom na to da je situacija u BiH pod nadzorom Savjeta bezbjednosti UN u kontekstu Poglavlja sedam Povelje UN, Kancelarija visokog predstavnika (OHR) mora prepustiti pitanje imenovanja novog visokog predstavnika i navedenu izjavu na razmatranje Savjetu bezbjednosti UN", naveli su iz Ambasade Rsuke Federacije.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIK) službeno su danas u Sarajevu imenovali Kristiana Šmita za sljedećeg visokog predstavnika u BiH, nakon što ga je na to mjesto kandidovala Njemačka, saopšteno je iz PIK-a uz napomenu da se Rusija nije složila sa ovom odlukom. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE