• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Srpska ne prihvata imenovanje Kristijana Šmita

Autor Dušan Volaš

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Republika Srpska ne prihvata imenovanje njemačkog diplomate Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, niti bilo kakve njegove ingerencije.

 Milorad Dodik Kristijan Šmit OHR visoki predstavnik Izvor: Srna/Katarina Panić

Dodik je rekao da je Savjet za provođenje mira blefirajući nešto navodno imenovao, ocijenivši da je riječ o neproceduralnom imenovanju na bazi ignorisanja.

"Ta persona koju su oni navodno imenovali za svog visokog predstavnika, neće biti prihvatljiva i Republika Srpska neće prihvatiti ime, niti bilo kakve njegove ingerencije", rekao je Dodik.

On je naglasio da je PIK samoizabrana nepostojeća organizacija samozvanih
ambasadora koja formalno gledano ne postoji nijednim aktom, nema svoju unutrašnju organizaciju, niti unutrašnje postojanje i što je najvažnije uopšte nije dio Dejtonskog mirovnog sporazuma i ne pominje se ni u jednom njegovom dijelu.

Uprkos svemu tome, istakao je Dodik, PIK je sebi neovlašteno na kriminalan način pribavio pravo da odlučuje o mnogim stvarima kako u prošlosti tako i sada ignorišući Aneks 10 koji je uspostavio visokog predstavnika.

Dodik je ukazao da ne postoji nijedan međunarodni dokument koji tretira visokog predstavnika osim Aneksa 10 koji je potpisalo pet subjekata - Republika Srpska, Federacija BiH, Srbija, Hrvatska i tadašnja BiH, a sadašnji zajednički nivo, te da u tom pogledu niko nema pravo da se bavi tim pitanjem osim strana potpisnica.

"Međutim, oni su to ignorisali u prošlosti, ignorišu i sada, svidjelo im se da to nastave da rade, krše međunarodno pravo i sada su došli do toga da su navodno oni nešto imenovali opet bleferajući i izmišljajući", rekao je Dodik.

Možda će vas zanimati

On je istakao da visoki predstavnik nije uopšte imenovan. "To je neprihvatljivo i Republika Srpska neće prihvatiti bez obzira o kom imenu se radi, uz puno uvažavanje ljudi", rekao je Dodik.

Dodik je dodao da je visoki predstavnik kao institucija nešto što se nije pokazalo valjanim i da je mjesto međunarodnog kriminala i kršenja međunarodnog prava, gdje su različite persone, koje su imenovane na sumnjiv način, bez uporišta u međunarodnom pravu kao što je Dejtonski sporazum, kršile Ustav, kažnjavali ljude i mnogo čega drugo radili.

"Onima koji to rade, koji su samozvani i koji ponovo blefiraju i hoće da nam nametnu priču o visokom predstavniku iza kojeg navodno stoji NJemačka, i sada mi ovdje treba kao da se prepadnemo i kažemo uredu je, možemo samo da poručimo da nisu upravu i da nije uredu. Vi blefirate i petljate i sve ono što treba da im kažemo, rećićemo narednih dana", rekao je Dodik.

On je poručio da može da dođe ko god hoće u BiH, da provodi silu, učini bilo šta, ali da Republika Srpska i njena aktuelna vlast neće pristati na takvu blamažu i blefiranje međunarodnog faktora, jer oni nisu imali pravo da imenuju visokog predstavnika.

Dodik je ukazao da pri donošenju te odluke PIK-a nema ni Savjeta bezbjednosti UN i njihove rezolucije što samo potvrđuje da je sve urađeno na jedan sumnjiv način kao što je i sama BiH sumnjiva.

"To je samo još jedan dokaz da BiH ne može i ne treba da postoji kao zemlja. Ovo je najbolji dokaz da ni sama međunarodna zajednica ne vjeruje u BiH i faktore koji postoje u njoj", rekao je Dodik

On je ocijenio da na jedan arogantan, nepošten, kriminal način pokušavaju da izvrgnu ruglu mređunarodno pravo i Aneks 10 Dejtonskog sporazuma i da navodno imenuju nekoga koji bi došao u ime njih da nešto radi.

"Taj neko može da radi u ime njih, a što se tiče nas neće da radi", rekao je Dodik.

Izvor: Screenshot - Food and Agriculture Organization of the United Nations

Na pitanje koji su naredni koraci Republike Srpske u tom pogledu ako se ima u vidu da nema jedinstvenog nastupa s obzirom na ponašanje opozicije, njihovo odbijanje da dođu na sastanak kod predsjednika Srpske, ali i izjavu Branislava Borenovića na odluku PIK-a, Dodik je rekao da u Srpskoj svi odavno vide kakvo je njihovo ponašanje.

Dodik je istakao da je Borenovićeva izjava jedna od najskandaloznijih u političkom smislu koju je čuo u posljednje vrijeme.

"Nevjerovatno da neko pokazuje takvo podaništvo i servilnost prema kršenju prava. U suštini, on bi sam sebe trebalo da diskvalifikuje u budućnosti", rekao je Dodik.

On je naveo da je Narodna skupština Republike Srpske donijela zaključke u kojima je jasno rečeno da neće biti prihvaćeno nelegalno imenovanje visokog predstavnika, iako ga je, kako kaže, Borenović već prihvatio.

Dodik je dodao da ne bi falilo malo konsolidacije i okupljanja oko tako važnih stvari.

On je poručio da će rukovodstvo Srpske nastaviti da provodi odluke Narodne skupštine i pozvao javnost da ne rihvati to imenovanje jer ono nije formalno.

"Vidim već u javnom diskursu da se koristi termin imenovan, što nije tačno. To ne bi trebalo da rade mediji u Republici Srpskoj, jer visoki predstavnik nije imenovan već je to pokušaj imenovanja i blef pa ako prođe - prođe", rekao je Dodik.

On je istakao da će međunarodni faktor morati da se suoči sa činjenicom da je Narodna skupština donijela zaključke koji su veoma precizni i jasni.

"Možemo da razgovaramo o novom visokom predstavniku pod uslovom da se poštuju procedure u vezi sa njegovim izborom i imenovanjem, a ukoliko to ne bude naravno da nećemo prihvatiti nijedno sumnjivo imenovanje pa ni ovo koju su oni pokušali da naprave", rekao je Dodik.

On je istakao da ambasadori Upravnog odbora PIK-a nisu imali pravo da imenuju Šmita i da se to imenovanje nije ni desilo.

"Ovo nije imenovani visoki predstavnik i molim našu javnost da to tako tretira jer je to činjenica i ne postoji nijedna druga", naveo je Dodik.

On je rekao da je na ovom imenovanju pala priča predstavnika međunarodne zajednice o vladavini prava.

"Ne trebaju nikada više, bar nama koji smo svjesni toga, da objašnjavaju priču o vladavini prava. Oni krše uporno međunarodno pravo i ne mogu da se pozivaju na vladavinu prava, ni EU ni bilo ko drugi", naglasio je Dodik.

On je upitao "kakva je to država u kojoj se skupi nekoliko ambadsadora i donese neku odluku".

"O čemu oni imaju pravo da uopšte odlučuju? Zašto oni da donose odluku, ima li ijedna zemlja na svijetu gdje grupa ambasadora odlučuje o bilo čemu?
To samo postoji u BiH", rekao je Dodik.

On je dodao da tu postoje i druge stvari, a "jedna je da muslimani pokazuju servilnost" i raduju se da im dođe protektor, zato što su uvjereni da će kao i prethodnici sve učiniti loše za Republiku Srpsku.

"Vidjećemo da li će ostati visoki predstavnik, da li će ostati uopšte Bosna, to ćemo tek da vidimo", istakao je Dodik.

On je dodao da misli da je ovo završna operacija koja će dati odgovore na ta pitanja.

"Na nama jer da se okupimo oko činjenice da branimo naše pravo stečeno međunarodnim sporazumom koji se zove Dejton", rekao je Dodik.

Komentarišući izjavu odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da očekuje od /svog nasljednika na toj funkciji Kristijana/ Šmita da nameće odluke, pa i da kažnjava, Dodik je upitao "koga će kažnjavati" i dodao da je to Incko i njegova želja.

Dodik je rekao da je Incko pokazao da nije bio dostojan posla i onoga što je radio i da "vjerovatno svoje frustracije sada pokušava da podigne na nivo obaveza nekome drugom ili trećem".

"Mi smo protiv toga da dođe neimenovani stranac, neizabrani, lažljivo postavljeni, kao što je sada ovaj i da on donosi izvršne odluke", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, to je kraj međunarodnog poretka i bilo kakve vladavine prava.

"Bar što se tiče nas iz Republike Srpske, mi to nećemo prihvatiti. Ajde da vidimo kako oni misle to da sprovedu, na kraju krajeva", rekao je Dodik.

On je naglasio da će ostati posvećen očuvanju pozicija Republike Srpske.

"Ovi iz opozicije koji pokušavaju da izbjegavaju sastanke, njima ne valja forum kad smo zajedno, a onda opstruiraju, neće ni da dođu na sjednicu Narodne skupštine, nisu ni bili na Narodnoj skupštini kad je to bila tema. Kada ih pozovote posebno da bi bili u prilici da nešto kažu, onda izmišljaju opet iste razloge. Da ih niste pozvali rekli bi `mi nismo uključeni` i drugo", rekao je Dodik.

On je naveo da je riječ o izdajničkoj strukturi koja se najbolje manifestuje na pitanju visokog predstavnika, dodajući da su upravo "oni koji su tvrdili da je to u redu, kao što je Borenović, pokazali svoj izdajnički kapacitet i na tom pitanju".

Govoreći o svom razgovoru sa Šmitom od prije nekoliko mjeseci, Dodik je rekao da je prenio da je stav Republike Srpske da visoki predstavnik više ne treba da postoji.

"Zamislite kakva je Evropa licemjerna kada je podržala imenovanje, a u 14 preporuka za evropski put BiH piše da treba da se riješimo OHR-a i stranih sudija. Sad oni dovode čovjeka da bi on radio, navodno, sam protiv sebe, to nigdje nema", rekao je Dodik.

On je naglasio da je sve ovo nedorečeno, na neki način izvan propisa, izvan političke i svake druge volje subjekata i faktora u BiH.

"Za nas je potpuno neprihvatljivo jer je riječ o jednom potpuno neproceduralnom imenovanju na bazi ignorisanja. Ne mogu da vjerujem da ti ambasadori koji sjede tamo, a to ću im reći kada budem u prilici u Sarajevu, da oni misle da smo mi svi ovdje ludi i da je ovo jedan sklop ludaka kojim oni mogu da upravljaju kako oni misle", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da su, što se njega tiče, oni pokazali da uopšte nisu dostojni da budu u BiH.

"Mi smo bili u daleko nepovoljnijim okolnostima pa smo se sukobili sa visokim predstavnikom i njegovim kršenjem. Još sa Pedijem Ešdaunom smo vodili teške političke bitke i ne mislimo da ovaj sada dolazi, pogotovo ovako, da može da ima neku snagu. NJegova snaga je onoliko koliko mi njega prihvatamo. A mi ne prihvatamo ovakav izbor i to ćemo reći na prvom sastanku `gospodine, mi vas ne prihvatamo i nemamo namjeru da s vama sarađujemo`", naglasio je Dodik.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Komandant Mark

Imamo sada kvalitetnu vlast u oba entiteta. Živimo u sreći i blagostanju. Ne može ni stranac da uvede red u ovu državu

Komadant Mark

Trebali su postaviti nekog rusa, onda se Dodž ne bi bunio

Korisničko ime

@Komadant Mark zašto da ne, ako je legitimno izabran?

Korisničko ime

@Komadant Mark ali naravno se to neće desiti, i da je najbolje da se ta institucija ukine jednom zauvijek. Od stranaca na vlasti, ovih ili onih, nikad ovi prostori ništa dobro nisu imali...

MONDO REPORTAŽE