• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Neprihvatljiv način imenovanja novog visokog predstavnika

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas u Banjaluci da Republika Srpska ne može prihvatiti ovakav način imenovanja novog visokog predstavnika u BiH, te pozvala da se stane u zaštitu međunarodnog prava.

 Sastanak koalicije kod Željke Cvijanović Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Nakon sastanka sa liderima političkih partija koje čine vladajuću koaliciju, Cvijanovićeva je naglasila da je način na koji je izvršeno imenovanje novog visokog predstavnika neusklađeno s onim što predviđa Dejtonski sporazum, te da međunarodna zajednica pokazuje nedsljednost.

Cvijanovićeva je istakla da se nelegalno mimo procedura pokušava imenovati novi visoki predstavnik.

"Razumijemo da je Valentin Incko ovdje godinama bez kredibiliteta, ali to ne znači da se pri izboru novog visokog predstavnika treba da zaobiđu jasno propisane procedure", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Cvijanovićeva je navela da će sutra na sastanaka pozvati predstavnike političkih stranaka iz opozicije, da čuje i njihovo mišljenje o ovom pitanju.

U Banjaluci je danas održan sastanak predsjednika i premijera Republike Srpske Željke Cvijanović i Radovana Viškovića sa rukovodstvom parlamentarnih stranaka koje čine vladajući koaliciju, a osnovna tema je imenovanje novog visokog predstavnika u BiH.

Sastanku su prisustvovali predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, Demosa Nedeljko Čubrilović, Socijalističke partije Petar Đokić, NDP-a Dragan Čavić, Narodne partije Srpske Darko Banjac, te u ime Ujedinjene Srpske Siniša Vidović.

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira imenovao je njemačkg diplomatu Kristijana Šmita za sljedećeg visokog predstavnika u BiH, a Rusija se nije saglasila sa ovom odlukom.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE