• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: Incko ne može nikome zadavati dnevni red

Autor Dušan Volaš

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da Republika Srpska ne prihvata nametnuta rješenja i da odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko ne može nikome zadavati dnevni red.

 Željka Cvijanović Valentin Incko Kristijan Šmit Izvor: Srna/Srđan Jeremić

Povodom Inckove izjave da dolaskom Kristijana Šmita na funkciju visokog predstavnika očekuje ofanzivniji pristup BiH u smislu nametanja odluka, pa čak i kažnjavanja, Cvijanovićeva je izjavila novinarima u Banjaluci da je "sve oko Incka ovdje besmisleno".

"Vi odlazite odavde i zadajete dnevni red nekom novom visokom predstavniku, a potrošili ste ovdje silne pare međunarodne zajednice koje ste knjižili da su pomoć BiH. Bili ste ovdje nekih 10-12 godina vrijeđali kad god ste mogli Republiku Srpsku i tako dalje i onda kao zadajete dnevni red nekom drugom. Mi ne prihvatamo nametnuta rješenja, može Incko pričati šta hoće", istakla je Cvijanovićeva.

Možda će vas zanimati

Ona je navela da je Incko odlazeći nekredibilni predstavnik međunarodne zajednice i da se ne može "načuditi da su ga držali ovoliko dugo s obzirom na sve one ludosti koje je saopštavao, s obzirom na njegovu pristrasnost koju nije krio i sve fabrikacije koje je slao odavde u formi nekih svojih lažnih ili tendencioznih izvještaja".

Prema njenim riječima, visoki predstavnik kao prvo treba da bude izabran u skladu sa propisanom procedurom.

"Nije je propisivao niko ovdje sjedeći u Banjaluci. Zna se kako je propisana i Dejton je predvidio jasno šta je mandat visokog predstavnika, na koji način on biva imenovan", navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je činjenica da je BiH veliki eksperiment i da se nastavlja taj eksperimentalni pristup.

Cvijanovićev je rekla da ponovo na nekom kružoku ambasadori u okviru Savjeta za implementaciju mira, koji nije predviđen Dejtonom, razmatraju neko pitanje i usvajaju neku odluku o tome ko će biti visoki predstavnik pa onda idu dalje da je šalju ili ne šalju u neku proceduru koja nije propisana".

"Nama ne trebaju visoki predstavnici, mi odlično razumijemo da je to dejtonska kategorija, ali da je ovdje postojalo iskreno opredjeljenje da se BiH kreće ka EU, ta institucija bi se ugasila", naglasila je Cvijnovićeva.

Ona je dodala da, ako već nije došlo vrijeme da se ugasi, onda mora da bude u okviru svog mandata, mora da bude postavljen čovjek na adekvatan način i mora da se pridržava svog mandata.

"To da vrijeđa narode kao što je radio Incko, pričao o jednom entitetu kao što je pričao o Republici Srpskoj, bez ikakvog osvrta na sva čudesa koja su se dešavala u Federaciji BiH, od bezbjednosnih izazova, od paradžemata, od raznih cirkusa koji su tamo postojali, pa čak i činjenice da vi tamo još imate staru vladu, oni čak ne spominju ni tu činjenicu", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, oni se ni time ne bave čak da kažu "nije normalno da ste imali izbore prije dvije i po godine, a da niste implementirali izborne rezultate".

"Da se to kojim slučajem desilo u Republici Srpskoj, oni bi pisali i pričali na sva zvona gdje god to stignu", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila na "fenomen dvije škole pod jednim krovom", ukazujući da su svi su u svijetu ukazali da je to skandalozan primjer segregacije u obrazovnom sistemu, gdje se razdvajaju bošnjačka i hrvatska djecu, te kadar.

"Mi nemamo nikakva očekivanja od visokih predstavnika. Meni je jedino žao što su svaki novi visoki predstavnik ili neki stari koji se zadržao ovdje samo smanjena šansa nama da se krećemo ka EU. Nama je to sada svima jasno", navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da priča kako će doći neko, iza koga stoji neka snažna zemlja pa će ubrzati put ka EU, nije tačna i da je to je laž.

"Baveći se pitanjem imenovanja, vidjeli ste da je bio sastanak vladajućih partija, mi se nismo bavili imenom i nas ne interesuje da li je to gospodin Šmit ili neko drugi, ni iz koje on države dolazi", navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da Republiku Srpsku interesuje da se taj postupak sprovede u skladu sa procedurom da bi imao neki kredibilitet "i da onda postoji razumijevanje da taj neko treba da svoj mandat, drži, svede i uokviri u ono što je mandat predviđen Dejtonskim sporazumom".

"Ovo što danas imamo u BiH rezultat je užasnog intervencionizma međunarodne zajednice, postupanja mimo Ustava, koji je Aneks četiri Dejtonskog sporazuma. Sve što su radili ovdje, radili su naopako, zato je ova zemlja naopaka. Zato je nama važno da Republika Srpska bude onakva kakva treba i zato smo se posvetili razvoju i jačanju njenih institucija", dodala je Cvijanovićeva.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE