• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Očekujem ofanzivniji pristup u BiH sa Šmitom

Autor Siniša Stanić

Imenovanje Kristijana Šmita za novog Visokog predstavnika u BiH najava je ofanzivnijeg pristupa međunarodne zajednice u rješavanju problema u toj zemlji, a on bi u svom mandatu trebalo da koristi i ovlašćenja koje mu omogućavaju nametanje odluka i kažnjavanje.

 Incko: Očekujem ofanzivniji pristup u BiH sa Šmitom Izvor: Fena/Arhiv

To je rekao ju intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao odlazeći Visoki predstavnik Valentin Incko.

Incko, koji je 27. maja podnio ostavku na funkciju, ocijenio je da je međunarodna zajednica prerano domaćim političarima u BiH prepustila kormilo, i da će svom nasljedniku sugerisati da uz dogovor domaćih snaga kombinuje i bonska ovlašćenja koja Visokom predstavniku daju mogućnost nametanja određenih rješenja, ukoliko ne postoji dogovor, ili se narušava Dejtonski mirovni sporazum.

On je rekao i da očekuje ofanzivniji pristrup i da je njegov nasljednik Šmit već imao razgovore sa visoko pozicioniram činovnicima iz Vašingtona, a ovih dana bio je u Berlinu i Briselu i ostvario prve telefonske razgovore sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Možda će vas zanimati

Incko je za RSE u tom smislu izdvojio i izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel koja je poručila da će sada Bosna i Hercegovina više biti na dnevnom redu i da je to vrlo važno u okolnostima kada da postoji takmičenje konflikata-Bliski istok, izbjeglička kriza ili Avganistan.

Odlazeći Viskoki predstavnik za svoj najveći uspjeh smatra činjenicu da BiH nije zaboravljena, pošto je stalno upozoravao u Savjetu bezbjednosti da taj konflikt još postoji, a misli i da činjenicu da OHR ostaje takođe može smatrati uspjehom u njegovom mandatu jer je međunarodno prisustvo još potrebno.

On je zaključio i da je za vrijeme svog službovanja puno lijepog doživio i naučio i da je praštanje najveći kapital BiH jer je ta zemlja puna mudrih ljudi, kako je naglasio, novih Nelsona Mendela, ljudi koji praštaju.

Ranije ove nedjelje Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko podnio je ostavku, a Kristijan Šmit imenovan je za novog Visokog predstavnika.

Inckova ostavka, odnosno Šmitovo imenovanje, stupa na snagu 1. avgusta.

(Tanjug, Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

OHR

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Td

Mozes ocekivati,prebacujes vruc krompir drugome a stim pokusavas sakriti svoje kriminalne radnje,prema ona dva naroda.

MONDO REPORTAŽE