• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narodna skupština RS odbacila zahtjev visokog predstavnika

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Narodna skupština Republike Srpske odbacila je večeras zahtjev visokog predstavnika i dala podršku odlukama koje je donio Odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske 1991-2016.

 Narodna skupština RS odbacila zahtjev visokog predstavnika  Izvor: Vedran Ševčuk /MONDO

Usvojeni zaključak odnosi se na pismo visokog predstavnika od 27. januara 2021. godine upućeno predsjedniku Narodne skupštine i klubovima poslanika, a u kojem je zatraženo poništavanje povelja dodijeljenih određenim licima.

Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da je funkcija visokog predstavnika u BiH uvedena Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, koji je potpisala i Republika Srpska, te da visoki predstavnik ne može ni u kojem slučaju biti nadređen Republici Srpskoj, navodi se u usvojenim zaključcima koje su usaglasili poslanici vladajućih i opozicionih stranaka.

Narodna skupština odbacuje "bonska ovlaštenja" i konstatuje da je visoki predstavnik izašao iz pravnog okvira svog djelovanja, koji je utvrđen Aneksom 10, jer je nezakonito, protivustavno i bez ograničenja prisvojio zakonodavna, izvršna i sudska ovlaštenja, kršeći osnovna ljudska prava i međunarodne instrumente za njihovu zaštitu koristeći tzv. bonska ovlaštenja.

Zaključke je podržalo 53 od 56 prisutnih poslanika u sali, dok niko nije glasao protiv, niti je bilo uzdržanih.

Poslanici SDS-a i PDP-a nisu se izjašnjavali o ovim zaključcima.

Zaključke su prije glasanja usaglasili svi poslanički klubovi, ali ih nisu potpisali PDP i SDS.

O zaključcima nije bilo poslaničke rasprave.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Informaciju o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja EU sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2020. godine.

Narodna skupština Republike Srpske razriješila je dužnosti direktora Agencije za osiguranje Republike Srpske Slavena Dujakovića, a za vršioca dužnosti direktora imenovala Draženku Janjanin.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović okončao je rad 16. redovne sjednice parlamenta Republike Srpske.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mare

Pokusava Borac ali osjeti se da nema zdrave ni velike ljubavi za taj klub zo je tačno. Dovoljno je otici na jedan derbi Zvezda- Partizan, Željo- Sarajevo, Dinamo-Hajduk pa vidjeti šta je ljubav preka klubu. U Banja Luci toga nema, ipak je Borac mali klub

Ure

@Mare Šta je sa POKSom, partijom profesora Stoisavljevića? Jesu li osnovani

Vedran

Šta se dešava i dokle se stiglo sa osnivanjem ovoh novih partija, profesora Stpisavljevića, Banjca, Darka Matijaševića? Možda oni imaju odgovor na krizu?

Zole

Niđe ovo ne vodi

MONDO REPORTAŽE