Politika

Stanivuković: Đoko Ekvator je bandit, mora nova serija bilborda

Autor Vesna Kerkez

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković sazvao je danas vanrednu konferenciju za novinare zbog presude privrednog suda i, kako kaže, "bandita i lopova Đoke Ekvatora".

Izvor: Slaven Petković - Mondo

Okružni privredi sud u Banjaluci utvrdio je apsolutnu ništavnost cesije, uz pomoć koje je "Ekvator“ bespravno sa računa Grada naplatio iznos od 2.030.169 KM i prebacio na drugu firmu – Banigo-Građenje.

"Dočekali smo pravdu i istinu i tu poruku mogu danas poslati iz Gradske uprave. Naše tvrdnje u vezi sa učinjenim kriminalim radnjama u slučaju "Ekvator" potvrdio je presudom sud u Banjaluci", kazao je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Spornim pravnim radnjama, kako je podsjetio – „Ekvator“ je preko spornih notara i sudija potraživanje putem cesije prebacio na drugu fiktivnu firmu, a na tu nezakonistost Grad je upozoravao i ranije.

"To su pare građana i zato se ovako srčano borimo. Očekujemo reakciju nadležnih institucija kako bi svi oni koji su dio ovog, ali i drugih spornih slučajeva adekvatno odgovarali", poručio je Stanivuković.

Grad će nastaviti sa pravnim radnjama protiv svih uključenih u ovaj slučaj, u cilju povrata iznosa koji je bespravno odnosno prinudnim putem naplaćen sa računa Grada.

"Ono što je dalje, jeste da ćemo se služiti svim demokratskim alatima u zaštiti interesa Grada – kazao je on i najavio za narednu sedmicu da će biti podnesene nove krivične prijave protiv svih odgovornih lica u slučaju "Ekvator“.

"Okružni sud poništio je odluku o cesiji. Danas je to potvrdio Okružni privredni sud, a to znači da je zakon za sve isti, kao i za aferu Kiseonik. Mogu sad da pohvalim sudove”, dodao je gradonačelnik.

Ističe da je pitanje dana kada će prozvani sudija i notar završiti u zatvoru.

"Pozivamo tužilaštvo da hapse. Mora opet ići serija bilborda o Đoki Ekvatoru. Za nesvjesan rad idu krivične prijave protiv Đoke, Maleševića, Vojvodićeve, a tražimo hitno hapšenje i bivšeg direktora Vodovoda", rekao je gradonačelnik.

Dodaje da je došlo vrijeme pravde.

"Naredne sedmice opet ispred Tužilaštva podnosimo krivične prijave, tražimo hitno hapšenje i da konačno možemo da se nasmijemo jer je pravda zadovoljena", zaključuje Stanivuković uz konstataciju da će ispred Tužilaštva iznijeti podatke ko je iz jednog ministarstva u Vladi Republike Srpske pomagao Đorđu Davidoviću, vlasniku kompanije “Ekvator”.

Okružni privredni sud Banjaluka presudio je u januaru ove godine da Grad Banjaluka i stara "Toplana" treba da isplate firmi "Ekvator" (vlasništvo Đoke Davidovića) 1,79 miliona KM za zemljište na Starčevici, na kojem je napravljena rejonska kotlovnica.

"Ekvator" je prethodno 2018. godine tužio Grad i "Toplanu" za dug od 1,5 miliona KM za pomenuto zemljište na kojem je 2014. godine izgrađena kotlovnica, a nisu bili riješeni imovinsko pravni odnosi.

(MONDO)