Politika

Nikšić i Forto o dugovima: "Zagovaram da se BiH jako zadužuje na svim nivoima"

Autor Željko Svitlica

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić rekao je da ukupan dug FBiH iznosi više od šest milijardi KM, što je za 4,4 odsto manje nego kada je aktuelna Vlada FBiH preuzela mandat. Forto se zalaže za zaduženje na svim nivoima.

Izvor: Edin Forto - Facebook

"Ukupan dug FBiH sa svim javnim korisnicima na 30. juni 2024. iznosi više od šest milijardi KM. Stanje duga u FBiH iznosi 20,86 odsto BDP-a. Kada smo preuzeli Vladu, mjesec nakon toga, imamo podatke o dugu u iznosu od 24,90 odsto BDP-a. Znači, od aprila 2023. do juna 2024. je dug pao za 4,4 odsto", rekao je Nikšić.

Nikšić, koji je i federalni premijer, ocijenio je kao patetične i populističke poteze opozicije u FBiH, napominjući da je Vlada pokazala odlučnost da uđe u koštac s problemima.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto je na konferenciji za novinare rekao da nisu prezaduženi ni Kanton Sarajevo niti FBiH i BiH, te da zagovaram da se BiH jako zadužuje na svim nivoima.

"Ne želim više donaciju 50 godina starog tramvaja iz Istanbula. Želim nov tramvaj, najskuplji, jer naši građani to zaslužuju", rekao je Forto i upitao kako kupiti nešto novo bez zaduživanja.

Prema njegovim riječima, Plan rasta je zaustavljen i sada se improvizacijom pokušava doći do njega zahvaljujući opoziciji koja je spremna "spaliti sve" samo da bi pokazali da je "trojka" neuspješna.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković rekao je da nekoliko intenziviranih, osmišljenih kampanja laži ovih dana dominira javnim prostorom BiH, koja je krenula po povratku sa pregovora u Neumu, kada je lider SDA Bakir Izetbegović optužio "trojku" da se "izdala i prodala" HDZ-u.

(SRNA/MONDO)