• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sastanak SNSD, HDZ i Trojke u Sarajevu: "Nije završeno, biće nastavljeno"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Dodik je rekao da je današnji sastanak ostao nezavršen, te da će biti nastavljen u narednih sedam dana sa istim temama.

 Dodik i Cvijanovićeva Izvor: Srna

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je večeras da se formalno-pravno može pristupiti promjeni Centralne izborne komisije /CIK/.

"Ranije smo imali dogovor oko toga da se mijenja CIK", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka lidera stranaka partnera na nivou BiH koji je održan u Sarajevu i dodao da su partneri iz Federacije još ostali na sastanku.

On je rekao da je razgovarano o do sada dogovorenim, a ne završenim pitanjima.

"Jedno od tih pitanja je i to što je bio dogovoren budžet BiH, ali nije realizovan jer je postojalo još stvari koje je trebalo riješiti. Nisu riješene, ali da ih ne pominjem", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je razgovarano i o tome da izmjene Izborng zakona ne mogu biti prihvaćene. 

On je rekao da je na večerašnjem sastanku razgovarano o pitanju plana rasta vezano za projekte EU, te da je ponovljen stav da se ne može odustati od veta na nivou odlučivanja u BiH i da je to ustavno, a ne pitanje volje ili reforme.

"Treba reći da smo u ime Republike Srpske učestvovali na nivou premijera i da je 113 raznih reformi tamo navedeno, dogovoreno 110. Ostale su još tri i za nas su teške i neprihvatljive", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da su partneri iz Federacije BiH ostali da riješe probleme oko budžeta, te da ne zna kako će to riješiti.

"Nismo ništa konkretno dogovorili jer nije bilo moguće dogovoriti", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je današnji sastanak ostao nezavršen, te da će biti nastavljen u narednih sedam dana sa istim temama.

Cvijanovićeva: Stalno smo u nekom deficitu jer nemamo partnere

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović rekla je da je razočarana današnjim sastankom u Sarajevu lidera stranaka partnera na nivou BiH i da partije koje žele ozbiljno da vrše vlast moraju imati politički potencijal da nešto dogovore i to sprovedu do kraja.

"Mi smo tu stalno u nekom deficitu, jer nemamo partnere koji to mogu da urade. Organizacija sastanka je vrlo loša, pomjerale su se satnice, ljudi dolaze kad ko hoće. Očito da mi koji dalje živimo, dođemo prvi. Onda dobijete dvije tačke dnevnog reda koje u prethodnom periodu nisu bile tretirane na taj način", rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Ona je navela da postoji neslaganje o nekoliko ključnih pitanja, što je evidentno, te da postoje stvari koje su nekada dogovorene, a nikada nisu ispoštovane.

"To se dešava u kontinuitetu i svaki put se dolazi sa zahtjevom o nečemu novom, a da pritom imate neriješeno stanje u vezi sa nekoliko prethodnih pitanja. Ovo je zbir stranaka koje čine parlamentarnu većinu, koji su se okupili na način da bi se nešto dogovorili i nešto se riješilio. Ovdje se ne bavi niko pričom o Ustavnom sudu BiH, a mislim da je krajnje važno da se bavimo tim pitanjem", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su entitetske vlade radile i pravljeni su dogovori za plan rasta koji se problematizuje.

"Mi smo usaglasili toliki dio stvari koji je bio i nezamisliv da bi se ranije desio, ali smo imali aktivnu komunikaciju sa predstavnicima EU i ne mislim da treba gubiti dodatno neko vrijeme. Ovdje se vrtimo u krug ni zbog čega. Besmisleno postaje, zaista", navela je Cvijanovićeva.

Tražiće se odgovornost za Lagumdžijine poteze

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Narodna skupština Srpske traži odgovornost za činjenicu da je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija unilateralno pokrenuo pitanje rezolucije vezano za Srebrenicu i napomenuo da je to pitanje o kojem će se morati razgovarati ako se želi održati bilo kakav dogovor na nivou BiH.

Dodik je naveo da veliki problem predstavlja činjenica da je Lagumdžija djelovao mimo struktura odlučivanja predviđenih Ustavom, zakonima i poslovnicima o radu Predsjedništva, Parlamentarne skupštine i drugih organa, unilateralno i sam, bez sugestije.

"To je pitanje o kojem će se morati razgovarati ako se želi održati bilo kakav dogovor na nivou BiH. Poslije eventualnog usvajanja rezolucije mnoge stvari biće teško uopšte dogovarati i razgovarati", izjavio je novinarima Dodik, koji je i lider SNSD-a, nakon sastanka stranaka u vlasti na nivou BiH u Sarajevu.

Stevandić: Nemaju autoritet

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izrazio je razočarenje današnjim sastankom lidera stranaka partnera na nivou BiH i zbog toga što nije urađeno ništa kako bi se stabilizovala situacija u BiH zbog toga što partneri iz Federacije BiH /FBiH/ nemaju nikakav autoritet.

"Ovo je velika sramota, ovo je četvrti, peti sastanak gdje mi nemamamo nikakve partnere. Mi imamo partnere koji nemaju vlastiti autoritet, koji moraju sa nekim sa strane da se usaglašavaju", rekao je Stevandić na konferenciji za novinare nakon sastanka koji je održan u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, namjera je da model kojim je sponzorisana rezolucija o Srebrenici bez odluke srpskog člana Predsjedništva BiH, bez saglasnosti Parlamentarne skupštine BiH, Doma naroda ili skupštine entiteta, bude model rada u BiH.

"Zato stalno vrše opstrukcije da bi nama nešto nametnuli. Iako mi u koaliciji poštujemo što dogovorimo, na ove sastanke dolazimo uzalud. Odgovornost je na partnerima iz FBiH koji ne znaju ni šta hoće, ni kako hoće", rekao je Stevandić

U Sarajevu je večeras održan sastanak lidera stranaka partnera na nivou BiH kojem su prisustvovali lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i "trojke", koju čine predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto.

(MONDO)

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE