• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez dogovora u Mostaru: Lideri nisu usaglasili zakone

Autor Dušan Volaš

Lideri vladajuće koalicije na državnom nivou na sastanku u Mostaru nisu uspjeli da dogovore izmjene Izbornog zakona BiH, kao ni zakone o Sudu BiH i o sukobu interesa.

 Lideri bez dogovora u Mostaru Izvor: Srna

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović je poslije sastanka lidera HDZ BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i koalicije "Trojka", naveo da će radne grupe nastaviti raditi na usaglašavanju.

"Žao mi je što nismo napravili ovaj iskorak. Evidentno je da se nismo usaglasili, ali ostaje nada da ćemo na nekom od narednih sastanaka približiti stavove", rekao je on.

Čović je istakao da HDZ BiH insistira da se Izborni zakon BiH izmijeni tako da bi se onemogućilo da hrvatski član Predsedništva BiH bude izabran većinski glasovima Bošnjaka.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, izjavio je da su najbliži dogovoru u vezi sa Zakonom o sprečavanju sukobu interesa.

"Nismo srećni, jer bilo je ranije i boljih vijesti. Svjesni smo toga, ali nastavljamo dalje. Svaki sljedeći kompromis je dobrodošao. Ako se ne dogovorimo, to ne znači da se svađamo, već tražimo rješenje", kazao je Nikšić.

Lider SNSD i predsednik RS Milorad Dodik rekao je da vladajuća koalicija na državnom nivou i dalje insistira da EU da BiH tačan datum otvaranja pregovora o članstvu.

"Idemo ka tome da 21. marta dobijemo datum pregovora sa EU. Ako ne bude tako, to znači da smo prevareni", rekao je Dodik.

On smatra da se u narednih desetak dana može postići saglasnost o zakonu o sukobu interesa, dok je u vezi sa Zakonom o Sudu BiH ponovio da SNSD insistira da Apelaciono vijeće tog suda bude u Banjaluci, čemu se protive protivnici "Trojke", koji smatraju da sjedište treba da bude u Istočnom Sarajevu.

Još je kazao da smatra da Sud BiH treba da djeluje samo po zakonima koji je usvojila parlamentarna skupština BiH.

Na taj način, Sud BiH ne bi mogao da djeluje po odredbama izmenjenog Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (kojeg vlasti u RS ne priznaju).

Dodik je rekao da bi se u aprilu trebalo otvoriti i pitanje Zakona o Ustavnom sudu BiH, što bi podrazumijevalo izbacivanje stranih sudija iz te pravosudne institucije.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH, Dodik je podržao stav HDZ BiH u vezi sa izborom hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Federaciji BiH, dok je u vezi sa tehničkim izmjenama Izbornog zakona, koje se odnose na integritet izbornog procesa, naveo da ne zna šta to znači i da to ne znaju ni međunarodni predstavnici koji na tome insistiraju.

"Ako ovaj nelegalni visoki predstavnik Kristijan Šmit bilo šta uradi, srušio je evropski put BiH. Ako nametne bilo šta, RS istupa iz evropskog procesa i donosi svoje zakone", naglasio je Dodik.

BiH treba da usvoji Zakon o sukobu interesi i Zakon u sudu BiH da bi Evropska unija krajem marta dala zeleno svijetlo za početak pregovora o članstvu sa tom državom.

(Agencije/Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Bas me cudi:-)

MONDO REPORTAŽE