• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović poziva na dogovor lidera: "Ovo je vrijeme koje se neće dugo ponoviti"

Autor Dušan Volaš

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da će sutra u Sarajevu biti održan sastanak na kojem mogu biti riješeni svi problemi, te partnere u vlasti na nivou BiH pozvao na dogovor.

 Čović poziva na dogovor lidera: "Ovo je vrijeme koje se neće dugo ponoviti" Izvor: SRNA/Sanja Bjelica

On je istakao da u narednih 20 dana "moraju prestati igre političkog marketinga u vlasti, ali i kod opozicije".

"Ovo je vrijeme koje se neće dugo ponoviti", rekao je Čović na konferenciji za novinare.

Čović je naglasio da uslove koji su pred BiH postavljeni na evropskom putu moraju ispuniti partneri u vlasti, a ne neko drugi.

"Naš odnos prema međunarodnoj zajednici je jasan. Oni su partneri i pozivamo ih da nas prate i pomognu da dođemo do najboljih rješenja kada je riječ o zakonodavstvu koje moramo promijeniti da bismo otvorili svoju evropsku perspektivu. Od OHR-a očekujem da se uzdrži od bilo kakvih nametanja i odluka, jer one će derogirati naš pokušaj da dobijemo pregovarački proces", rekao je Čović.

On je naglasio da su nakon posjete hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen i premijera Holandije Marka Rutea jasno prepoznate obaveze kada je riječ o pregovorima sa EU.

"Ostalo nam je nekoliko sedmica da sve ono što smo preuzeli sprovedemo. Znajući šta smo radili posljednju godinu ne vidim nijedan razlog da te uslove vidimo kao nepremostive. Posao možemo završiti do kraja marta. Imamo nekoliko sedmica", poručio je Čović.

Čović je naglasio da su partneri, sa kojima su potpisali sporazum prije više od godinu dana, sve precizno definisali s ciljem rješavanja mnogih otvorena pitanja, te naglasio da sve mora biti realizovano bez bilo kakvih političkih igara i da to moraju uraditi predstavnici naroda u BiH, sami.

"Mora se odustati od politika nadmudrivanja, nedosljednosti, nevjerodostojnosti i mijenjanja stavova svaki dan oko onoga što smo dogovorili", naglasio je Čović.

Kada je riječ o zakonskim rješenjima koja treba usvojiti i koja su obećana, Čović je rekao da je svima jasno šta se treba uraditi i da je riječ o zakonu o sukobu interesa, statusu sudija stranaca u Ustavnom sudu, Izbornom zakonu, te zakonu o sudovima.

Čović je rekao da svi moraju biti svjesni šta su obećali.

"Jedan dio naših partnera malo pregovara sa nama, pa ima druge pregovarače i dođe sa izmijenjenim stavovima. To se desilo zadnji put, kada smo imali usaglašen stav, pa se onda drugačije govorilo. Ja sam tada rekao da imamo sve snimljeno...", rekao je Čović.

On je poručio da će štititi prava hrvatskog naroda i da neće odustati ni od jednog ključnog prava na kojem su insistirali u proteklim godinama, a to su ustavna ravnopravnost, legitimno predstavljanje u vlasti i poštovanje Ustava.

Čović se osvrnuo i na posljednja dešavanja na političkoj sceni BiH i optužbe na njegov račun i račun HDZ-a, kada je riječ o Mostaru i južnoj interkonekciji, navodeći da su HNS, HDZ BiH i on lično doprinijeli stabilizaciji odnosa u Mostaru, te pozvao da do kraja sprovedu sporazum iz tog grada.

Kada je riječ o južnoj gasnoj interkonekciji, Čović je rekao da energetska nezavisnost ima posebno mjesto u svim planovima, pa i HNS-a.

"Stručnjaci su pomogli u izradi zakona kojim je predviđeno da je firma koja će se baviti ovim pitanjem javno preduzeće u vlasništvu Federacije BiH /FBiH/, sa sjedištem u Mostaru. Isti eksperti su rekli da ne smiju biti naivni i da moraju biti do kraja uključeni. Taj projekat nije privatni interes bilo koga i on će se izvoditi u narednih 10 godina", rekao je Čović.

SRNA

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE