• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović o američkim sankcijama: Ja mogu biti samo na bijeloj listi, nikako na crnoj

Autor Nikolina Damjanić

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je južna gasna interkonekcija strateški interes BiH, pa i hrvatskog naroda, te da on može biti samo na bijeloj, nikako na crnoj listi.

 Čović o američkim sankcijama: Ja mogu biti samo na bijeloj listi, nikako na crnoj  Izvor: SRNA/Sanja Bjelica

Ovaj komentar uslijedio je nakon najave mogućnost stavljanja na američku crnu listu zbog južne gasne interkonekcije i pisma koje je državni sekretar SAD Entoni Blinken uputio ministrima inostranih poslova Hrvatske i u Savjetu ministara.

"Samo mogu biti na nekoj bijeloj listi, ako će je biti, jer je anđeoska, nikakvoj crnoj, a ko god misli drugačije neka javno kaže. Nemam problema oko toga. Mi nemamo drugog partnera do zapadnih partnera, to su Zagreb, Brisel i Vašington, ali odgovaramo za ono što uradimo u BiH", rekao je Čović.

On je istakao da je južna gasna interkonekcija strateški interes BiH, pa i hrvatskog naroda u BiH i da mu ne može neko reći da je to nečiji drugi strateški interes.

Čović je naveo da je "BH gas" osnovna dilema u vezi sa zakonom o južnoj gasnoj interkonekciji. "Rekao sam, kao što imamo `BH gas` imaćemo i južnu gasnu interkonekciju i na to se ne može niko ljutiti, a takođe će biti u vlasništvu Vlade Federacije BiH", rekao je Čović.

On je naglasio da u vezi s tim nema apsolutno nikakvih privatnih interesa, te se nada da i partneri s druge strane nemaju privatnih interesa.

"Dopustiti da sa bitnim strateškim energentom kao što je gas u ovom trenutku upravlja neko drugi sa različitim mogućim strategijama, u nekom trenutku je politički naivno. Nisam voljan tako nešto raditi, mada, moramo biti iskreni, kada bi danas dogovorili sve, treba sedam, osam godina da se cijevi stave u zemlju da bi se taj projekat realizovao", rekao je Čović.

Čović je naveo i da postoje dva pitanja, jedan je strateški opravdan da se izbjegne zavisnost o bilo kome, što se do kraja poštuje.

"Ne bih želio da sutra zbog političke krize neko zatvori gasovod iz Sarajeva, da kažem ovako brutalno, u Posušju. Ne govorim, uopšte, loše nego baš afirmativno", rekao je Čović.

On je dodao da je koncept organizacije BiH takav da se mora uvažavati kantonalna i entitetska nadležnost.

"Činimo sve da taj zakon dobije svoje mjesto u parlamentarnoj proceduri i to je naše strateško opredjeljenje", istakao je Čović i dodao da ga uopšte ne interesuje šta iza toga može uslijediti.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE