• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović najavio: BiH spremna za pregovore u članstvu u EU, Fon der Lajenova stiže u novembru

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je BiH spremna za otvaranje pregovora o članstvu u EU. Čović je naveo da bi predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen već 1. ili 2. novembra mogla doputovati u BiH.

 Dragan Čović pregovori o članstvu u EU Izvor: FENA

On je optimista da će biti dočekana dobrim vijestima.

"Optimističan sam oko toga da ćemo dolazak gospođe fon der Lajen dočekati sa završenim usvajanjem zakona koje smo prošle sedmice dogovorili, a potvrdićemo ih 26. oktobra na našoj koordinaciji koja će biti organizovana u Sarajevu, gdje će domaćin biti SDP, odnosno stranke `trojke`", rekao je Čović za "Dnevni avaz".

On je istakao da su odnosi sa partnerima u vlasti vrlo dobri i da kada se razgovara u miru i kada svi stave do znanja da im je interes BiH i njen evropski put, onda se nađe rješenje.

"Puno je toga gdje se razlikujemo, ali smo, praktično, i na posljednjem sastanku, na kojem je domaćin bio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, pokazali da smo u stanju naći rješenja tamo gdje se ona skoro i ne vide", naveo je Čović.

On je rekao da je za BiH, uz evropski put, izuzetno važan i put ka NATO-u, dodajući da BiH o tome ne može govoriti jednim glasom, ali da treba da radi na unutrašnjoj pravnoj bezbjednosti u skladu sa ustavnim nadležnostima.

Čović je naveo da razumije stav predstavnika srpskog naroda koji govore da ne žele da budu dio NATO-a.

"Ali, mnogo važnije od tog konačnog stava jeste kako se mi ponašamo u svim iskušenjima i izazovima kao zemlja, kad je u pitanju saradnja sa NATO-om. S te strane moramo biti zadovoljni i mislim da će vrlo brzo i šef NATO-a doći u BiH. To bi bila poruka da imamo svoje mjesto u jednoj takvoj bezbjednosnoj asocijaciji, bez obzira na naše različite stavove", zaključio je lider HDZ-a BiH, prenosi Srna.

Govoreći o sudskom procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH, Čović je rekao da Dodikovo pojavljivanje na prvom ročištu nije imalo nikakav uticaj na razgovore koje vode predstavnici stranaka u vlasti na nivou BiH.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Nemojte nju vamo dovlaciti. Ta gdje kroci tu se i trava susi

MONDO REPORTAŽE