• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trojka o početku pristupnih pregovora: BiH je prodata Evropskoj uniji bez ispaljenog metka

Autor Nikolina Damjanić

Predstavnici Trojke (SDP, NiP, NS) obratili su se daanas povodom odluke Evropske unije da odobri početak pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine u EU.

 trojka.JPG Izvor: Narod i pravda

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da je Bosna i Hercegovina je prodata Evropskoj uniji bez ispaljenog metka.

"Ni izbliza posao nije završen. Pokazali smo da smo uigrana ekipa i da među nema problema. Krenuli smo u proces, svjesni svih opterećenja i svega onoga što je pred nama. Jako smo opredijeljeni i odlučni da probamo promijeniti odnose u Bosni i Hercegovini. Edo (predsjednik NS-a Edin Forto) je to sjajno primijetio da je jedina promjena zapravo u Trojki. Nije bilo lako i bilo je perioda da jedni druge ubjeđujemo da nastavimo tim putem, da bez kompromisa neće biti rješenja. Nije bilo kao trpiti prozivke, laži i podmetanja. Uspjeli smo Bosnu i Hercegovinu prodati EU bez ispaljenog metka, kako to neko reče", naglasio je.

Nikšić je poručio da nema prostora za euforiju i likovanje te da niko nikoga nije pobijedio i prevario.

"Ovo je potvrda ispravnosti naše politike i zahvaljujem se SNSD-u i HDZ-u na tome što su pokazali kompromis", 

 Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde i ministar spoljnih poslova BiH kaže da nije bilo jednostavno sarađivati sa ljudima s kojima se suštinski ne slažu, ali da su uspjeli napraviti pomak.

"Trojka je potpuno opravdala svoja očekivanja i potvrdila koliko je bilo važno da se prvo mi između sebe, unutar ove grupe dogovorimo o prioritetima važnim za BiH. Napravili smo u ovom periodu između nas toliko kompromisa koji su na kraju nagrađeni iz Brisela", rekao je on.

Zahvalio se ljudima iz Trojke koji su radili na EU zakonima, stavivši akcenat na sve one ljude koje su okupili sa sobom na konferenciji.

"Ovi ljudi iza nas i još stotine drugih su uradili jedan lavovski posao. Pokazali smo da je moguće u ovoj zemlji sjesti i dogovarati se bez obzira na te teške trenutke iz bliže i dalje istorije. Svjedočite da je ova koalicija usvojila 16 evropskih zakona, usvojila najveći budžet u istoriji BiH, počela saradnju sa Evropolom i Fronteksom", rekao je.

Lider Naše stranke Edin Forto je naglasio da je zadovoljan onim što je postignuto, ali je ujedno najavio i to da BiH tek čekaju novi izazovi i veliki posao.

"Mi smo koalicija Trojka i radimo za BiH. Zašto to govorim? Govorim jer smo mi realno od četvrtka do kasno sinoć lijepo se osjećali, jer smo konačno zauzeli evropski kurs. Već danas smo tu da radimo. Želim čestitati svim građanima BiH koji glasaju, ali i koji ne glasaju. Želim im čestitati jer je BiH zauzela evropsku perspektivu koju ne smije ispustiti dok ne budemo sjedili ravnopravno za istim stolom sa najjačim evropskim državama", zaključio je Forto.

(Klix/MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE