• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik o otvaranju pristupnih pregovora sa EU: OVO JE POTVRDA DEJTONSKE STRUKTURE BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Evropski savjet otvaranjem pristupnih pregovora potvrdio dejtonsku strukturu BiH i da nema potrebe odustajati od toga.

 Dodik o otvaranju pregovora sa EU Izvor: RTRS

"Ovo je potvrda dejtonske strukture i nema potrebe da se ona mijenja", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da su ranije kroz proces odlučivanja podržali zakone kojima ništa nije urađeno protiv Republike Srpske.

Ističe da ipak nije utvrđen datum i da se i dalje moraju rješavati određena pitanja.

"U svakom slučaju Evropski savjet je najmjerodavnije političko tijelo u Evropi. Utvrdili su da je BiH politički stabilna. Nespojivo je sa EU da se nameću bilo kakva rješenja", naveo je Dodik.,

On je istakao da je sa EU nespojivo da se nameću bilo kakva rješenja, odnosno da ukoliko se lažni visoki predstavnik Kristijan Šmit usudi da nametne bilo šta - to će značiti zaustavljanje evropskog puta BiH.

"Ako nametne nešto za Izborni zakon, Republika Srpska će donijeti svoj zakon. Ako nametne nešto u vezi sa imovinom, donijećemo odluku o statusu Republike Srpske koja će podrazumijevati odbranu svih naših prava, ne samo predviđena Dejtonskim sporazumom nego da odemo i korak dalje", istakao je Dodik.

On je dodao da Republika Srpska ima određenih problema sa Nijemcima koji žele da "drže predavanje" i pokušavaju da naprave sebe bitnim u svim procesima.

"Republika Srpska ostaje privržena dejtonskom uređenju. Tri konstitutivna naroda su nezaobilazna. Spremni smo da radimo, uz određene prioritete. Preostala pitanja iz 14 prioriteta koja nisu riješena sada su na dnevnom redu", zaključio je Dodik.

Zakon o sprečavanju sukoba interesa etablirao Dejton

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Zakon o sprečavanju sukobu interesa na najbolji način etablirao dejtonsku BiH i njenu strukturu.

"Tamo smo rekli da samo oni na nivou BiH podliježu Sudu i Tužilaštvu BiH a ne drugi nivoi vlasti", rekao je Dodik danas na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da su se opredijelili da se Sud i Tužilaštvo BiH samo odlučuje po zakonima koje donosi Parlamentarna skupština BiH.

"I to je okvir u kojem ćemo se kretati", naveo je Dodik i dodao da je razjašnjen jedan od jakih nesporazuma koji je postojao da neko drugi može da nameće zakone i da se po njima odlučuje.

O Ustavnom sudu BiH: To pitanje se neće moći zaobići

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se na evropskom putu neće moći zaobići pitanje u vezi sa statusom sudija u Ustavnom sudu BiH.

"Gotovo je neprihvatljivo. Ovo je sprdnja za BiH i njen Ustavom", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je naveo da u Ustavu BiH piše da sudije ne mogu poslije 70 godina života da rade u Ustavnom sudu.

"Famozna Venecijanska komisija, koja je političko, a ne pravno tijelo, rekla je da bi to nešto i moglo, ali to znači direktno rušenje Ustava, a onda se pitamo kako Ustavni sud brani Ustav ako ga ruši?", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to je vidljiv primjer na koji način oni ruše Ustav sve u nastojanju da donesu neka rješenja koja bi trebalo da zagorčaju život prije svega samoj Republici Srpskoj.

(SRNA/MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE