• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krišto pisala u Brisel: Hvala na odluci o otvaranju pregovora sa BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto uputila je jutros pismo sa izrazima zahvalnosti predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu i premijerima svih 27 zemalja članica Evropskog savjeta povodom odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH

 Borjana Krištvo zahvalila Evropskom savjetu Izvor: Bernard Milošević/SRNA

Ona ističe da je ovo istorijski trenutak na putu evropskih integracija BiH.

Podsjećajući da je BiH podnijela zahtjev za članstvo 2016. godine, te 2022. godine dobila status kandidata, Krištova je rekla da je službenim otvaranjem pregovora načinjen značajan iskorak prema daljim reformama.

Ona je naglasila da je ovo istorijski trenutak koji simbolizuje ključni pomak na daljem putu evropskih integracija, te da predstavlja potvrdu i priznanje rada institucija na svim nivoima vlasti u BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Krištova je istakla da su uzajamna odlučnost i napor rezultirali postizanjem potrebnog stepena usklađenosti sa zahtjevima i kriterijumima koje je postavila EU.

"Svjesni smo da svaki napredak u BiH uveliko zavisi od jačanja i unapređenja međusobnog povjerenja, unutrašenjeg dijaloga i konsenzusa legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH. U vremenu pred nama ostajemo jasno i nesumnjivo opredijeljeni vrijednostima i ciljevima na kojima se zasniva EU, te privrženi daljem jačanju regionalne saradnje u okviru postojećih inicijativa na principima dobrosusjedstva, jačanju političkog dijaloga, mira i stabilnosti u regionu", istakla je predsjedavajuća Savjeta ministara, prenosi Srna.

Ona je navela da je lično zadovoljna, ali i ponosna činjenicom da je BiH uspjela očuvati "potpunu usklađenost sa spoljnom i bezbjednosnom politikom", te najavila da će sljedećim danima fokus biti na usvajanju preostalih zakonskih prijedloga i drugih obaveza.

Predsjedavajuća Savjeta ministara među ključnim obavezama posebno je istakla zakon o sudu BiH i zakon o zaštiti ličnih podataka, navodeći da su tehnički spremni za usvajanje, te izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, za koje je rekla da su na ovaj ključni datum za BiH službeno dostavljene Savjetu ministara u dalju proceduru.

Krištova je izrazila uvjerenje da će EU i dalje pružati punu podršku kompromisima i rješenjima koja su isključivo rezultat rada nadležnih institucija u BiH, te uz odlučnost za jednako uspješan nastavak zajedničke saradnje.

Evropski savjet sinoć je odlučio da otvori pristupne pregovore sa BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

U duhu prisupanja pregovorima odma sprovesti mjere ukidanja laznog visokog predstavnika i OHR. Mislim da je to prioritet.

MONDO REPORTAŽE