Dan proboja Solunskog fronta

Srbija i Republika Srpska slaviće zajednički praznik 15. septembra

Autor Agencije

Srbija i RS će imati zajednički praznik – to će biti Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionale zasteve – 15. septembar, kada je probijen Solunski fronta, najavljeno je danas nakon sastanka rukovodstva Srpske i Srbije u Beogradu.

Izvor: ZORAN ZESTIC/FOTO TANJUG

To bi, kako je rekao, bio zajednički obilježen praznik u RS, Srbiji i svim srpskim sredinama širom svijeta, gdje bi Srbi, ne smetajući nikome, ne čineći ništa ni protiv koga, pokazali da su isti narod, i da je muka, kao i uspjeh, jednih, uvijek i muka ili uspjeh onih drugih.

Radiće se i na ujednačavanju školskih programa, bukvara, dok će djeca iz RS dolaziti u Srbiju, a iz Srbije u Srpsku, na ekskurzije.

Najavio je da će u Srbiji biti donijet zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiliričnog pisma, dok će u Srpskoj, zbog ustavnih ograničenja, to biti za nijansu drugačije formulisano, ali će biti donijeta zajednička deklaracija o očuvanju jezika i pisma.

Vučić je podsjetio da je Srbija, uz podršku Srpske već investirala u mnoge stvari koje se tiče zajedničkog sjećanja na žrtve, te da zajednički obležavamo tragedije i nesreće.

Vučić je istakao da je danas dogovreno da se uputi poziv reditelju Emiru Kusturici da snini film na temu, od "fantastičnog interesa" sa srpski narod, koja povezuje Srbiju i BiH i RS.

Taj film bi, kaže, govorio o problemima iz prošlosti i oslikavao bi mnogo toga iz današnjeg vremena.

"Očekujemo da to bude remek djelo. Spremni smo da veći dio finansiranja preuzmemo na sebe", rekao je Vučić i dodao da očekuju da se Kustrica izjasni po tom pitanju.

Takođe, donijete je odluka o izgradnji spomen kompleksa Donja Gradina – Jasenovac, jer je želja i namjera da na teritoriji RS, bez falsifikovanja istorije i skrivanja činjenica, svi Srbi, gdje god da žive, mogu uvijek da pronađu spomen obilježje gdje će biti jasno obilježeno koliko i kako su Srbi teško stradali i kakve su bile razmjere jasenovačkog zločina.