• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta piše u ''famoznim'' dokumentima koje je rukovodstvo Srpske poslalo Vučiću?

Autor mondo.ba

U javnosti u BiH podigla se fama oko dokumenata koje je rukovodstvo Republike Srpske poslalo u Beograd predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Međutim, ''lopticu'' je spustio Milorad Dodik koji je u subotu objasnio da se radi o poznatim dokumentima koje je usvojila NSRS.

 Dokument iz Republike Srpske Milorad Dodik Aleksandar Vučić Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da se u dokumentu koji je dostavljen predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nalazi ono što se nalazilo u zaključcima Narodne skupštine (NSRS) i stavovima Vlade o statusu Republike Srpske i atidejtonskom ponašanju visokog predstavnika, međunarodne zajednice i Ustavnog suda, te najavio da će isti materijal biti poslat i predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, liderima PDP-a i SDA, Branislavu Borenoviću i Bakiru Izetbegoviću.

Riječ je o dva zaključka NSRS. Jedan je "Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske", a drugi "Informacija u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH".

Prvi dokument je usvojen u novembru prošle godine na Sedmoj posebnoj sjednici. Za ove zaključke glasala su 53 narodna poslanika, niko nije bio protiv niti suzdržan.

Pročitajte i ovo

U zaključcima se, između ostalog navodi, da NSRS odbacuje sve akte koji su protivustavni i koji nisu u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini.

"Narodna skupština Republike Srpske će nastaviti djelovati u skladu sa osnovnim ustavnim načelom prema kojem je Bosna i Hercegovina nastala Dejtonskim sporazumom i prema kojem je sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH. Stavovi i aktivnosti koji nisu u skladu sa ovim osnovnim ustavnim načelom dovode do narušavanja ustavno-pravnog ustrojstva Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Federacije BiH, te ugrožavaju mir i stabilnost," piše u dokumentu.

Navedeno je da će "Narodna skupština Republike Srpske reagovati na sve protivpravne i protivustavne akte i aktivnosti domaćih i stranih faktora usmjerene na urušavanje i izmjenu Dejtonskog sporazuma."

U šestom zaključku piše da će u slučaju izostanka reakcije strana potpisnica Dejtona, svjedoka Dejtonskog sporazuma i predstavnika međunarodne zajednice na pokušaje razgradnje Dejtonskog sporazuma, Narodna skupština Republike Srpske pristupiti donošenju novog Ustava Republike Srpske, o kojem će se izjasniti i građani na referendumu.

"Novi Ustav Republike Srpske zasnivaće se na izvornim principima Dejtonskog sporazuma i omogućiće Republici Srpskoj povrat oduzetih nadležnosti i funkcionisanje u skladu sa Dejtonskim sporazumom."

Najavljena je inicijativa za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika, kao i pokretanje pitanja sastava i načina rada Ustavnog suda BiH, a zadužena je Vlada i druge nadležne institucije da pokrenu "reformu institucija pravosuđa na nivou BiH - Suda BiH, Tužilaštva BiH i sistema Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, koje je visoki predstavnik nametnuo nezakonitim odlukama, suprotno Ustavu."

Posebno je naglašeno da "Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da izvrši pripreme kako bi se omogućilo eventualno izdvajanje iz PDV sistema BiH i otvaranje posebnog računa za PDV Republike Srpske, budući da radom Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i načinom raspodjele prikupljenih sredstava, nastaje šteta za Republiku Srpsku i njene građane."

Drugi dokument, "Informacija u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH", usvojen je sa 72 glasa za i dva protiv u februaru ove godine.

Zaključke u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH su usaglasili predsjednici parlamentarnih stranaka Milorad Dodik (SNSD), Mirko Šarović (SDS), Branislav Borenović (PDP), Nenad Nešić (DNS), Petar Đokić (SP), Nedeljko Čubrilović (DEMOS), Dragan Čavića (NDP) i Nenad Stevandić (US).

U njemu ima osam zaključaka kojim se obavezuju predstavnici Srpske u institucijama BiH da u parlamentu BiH predlože usvajanje zakona o prestanku mandata stranim sudijama i izboru domaćih sudija u Ustavni sud BiH.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE