• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korona praćenje: Mogu li uspjeti aplikacije za otkrivanje kontakata zaraženih? Samo pod jednim uslovom, i to ogromnim

Autor MONDO/Financial Times

Aplikacije za praćenje kontakata zaraženih osoba neće uspjeti da spriječe širenje korona virusa ako ne bude skoro univerzalne prihvaćenosti i ozbiljnih ulaganja u manuelne programe za otkrivanje i praćenje. A pitanje je da li uopšte i "rade"?

 Korona praćenje: Mogu li uspjeti aplikacije za otkrivanje kontakata zaraženih? Samo pod jednim uslovom, i to ogromnim Izvor: Tanjug/AP Photo/Michel Euler
Izvor: Financial times

(Autor: Tim Bredšou)

To tvrde istraživači sa Londonskog univerzitetskog koledža (University College London, UCL), nakon što su analizirali više od 4.000 istraživačkih radova, objavljenih u posljednjih 20 godina.

Stručnjaci sa UCL su došli do zaključka da mobilne aplikacije za praćenje zaraze kovidom-19 mogu da smanje stopu reprodukcije virusa (R-broj) na manje od 1 (jedan zraženi zarazi još jednog zdravog) samo ako ih prihvati više od tri četvrtine stanovništva i ako se koriste zajedno sa manuelnim programima "širokog obima", tvrdi vođa istraživačkog tima Izobel Brejtvejt (Isobel Braithwaite) sa Instituta za zdravstvenu informatiku u okviru UCL.

NE BAŠ REALNO RJEŠENJE

Jedno od istraživanja koje je analizirao tim sa UCL utvrdilo je da bi čak 95 odsto populacije moralo da instalira aplikaciju kako bi došlo do smanjenja R-broja.

"Ne možemo se osloniti na takvo nerealno rješenje", kaže dr. Brejtvejt.

Zaključci do kojih je došao UCL, prvenstveno na osnovu rezultata 15 relevantnih istraživanja aplikacija koje su dizajnirane za praćenje kovida 19 i drugih zaraznih bolesti poput ebole, objavljeni su u časopisu "Lanset didžital helt" (Lancet Digital Health).

Upozorenje istraživača je uslijedilo nakon što je britanska vlada pretprošle nedjelje objavila da će nastaviti testiranje nove aplikacije za praćenje kontakata, pošto je njena prvobitna verzija odbačena u junu.

Političari širom svijeta su pridali preveliki značaj aplikacijama za praćenje kontakata u prvim danima pandemije, izjavila je dr. Brejtvejt za FT.

"Moj utisak je bio da su, tokom perioda prekida svih aktivnosti u aprilu, vlade željele da sugerišu da bi te aplikacije mogle biti univerzalni lijek koji će nam omogućiti da se vratimo normalnom životu i zaboravimo na kovid – i ako to budemo uradili kako treba, riješiće se svi naši problemi", kaže ona.

RADI ALI SAMO U VELIKOJ MREŽI

U nekim državama, poput Južne Koreje, praćenje kontakata se pokazalo efikasnim u sprečavanju širenja koronavirusa. Međutim, ti sistemi uključuju i prikupljanje velikih količina podataka iz drugih izvora, kao što su sigurnosne kamere i transakcije preko kreditnih kartica, ali i aplikacije na pametnim telefonima koje koriste bežične signale da bi otkrile ko je mogao doći u kontakt sa zaraženom osobom.

Mnoge razvijene zemlje su se okrenule sistemu obavještavanja o blizini zaražene osobe, koji su razvile kompanije Apple i Google.

Jedna od najraširenijih aplikacija tog tipa je njemačka "Corona Warn", koja je od 17. avgusta preuzeta 17,2 miliona puta, navode stručnjaci sa Instituta Robert Koh koji su razvili ovu aplikaciju.

Međutim, ta brojka ipak predstavlja samo jednu petinu stanovništva Njemačke, gdje živi preko 80 miliona ljudi, a to je daleko ispod procenta prihvaćenosti koji je, kako ukazuju rezultati istraživanja UCL, neophodan za pouzdano praćenje.

U Švajcarskoj, 1,4 miliona ljudi aktivno koristi aplikaciju "SwissCovid", od ukupno oko 8,5 miliona stanovnika te zemlje. Oko jedne trećine stanovnika Irske je pristalo da koristi aplikaciju "Covid Tracker" otkako je pokrenuta prošlog mjeseca.

Dr. Brejtvejt kaže da i zemlje sa nižom stopom penetracije "ipak mogu imati nekih koristi" zbog manje opterećenosti službi koje se bave manuelnim praćenjem kontakata, ali dodaje, govoreći o Njemačkoj: "Nemamo jasnu predstavu o tome koliki bi mogao da bude doprinos mobilne aplikacije."

ČOVEK-PJEŠAK BOLJI OD APLIKACIJE?

Jedna od studija koju je analizirao tim UCL došla je do zaključka da manuelno praćenje kontakata – gdje istraživači imaju zadatak da pronađu sve ljude s kojima je zaražena osoba došla u kontakt u danima prije postavljanja dijagnoze – može da smanji R-broj više nego automatizovane aplikacije.

Ovo istraživanje takođe ukazuje da, iako je privatnost važna da bi se pridobilo povjerenje korisnika, centralizovane baze podataka – kakve je Velika Britanija prvobitno namjeravala da koristi – mogu da "pruže precizniju procjenu rizika od prenošenja virusa... omoguće bolju optimizaciju, manje su podložne netačnim izvještajima i dostupnije su za evaluaciju”.

Dr. Brejtvejt dodaje da je od ključnog značaja da tvorci politike procijene da li su aplikacije za praćenje kontakata isplative i da li su podjednako dostupne svima, s obzirom na to da je manja vjerovatnoća da najugroženije grupe stanovništva, kao što su starije osobe i beskućnici, posjeduju pametne telefone koji su neophodni za korišćenje takvih sistema.

"I dalje će nam biti potrebno intenzivno i efikasno manuelno praćenje kontakata, dijelom i zato što ne želimo da nejednakosti po pitanju zdravstvene zaštite budu dodatno produbljene", kaže ona.

Izvor: Financial times

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE