• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić najavio: Srbija šalje finansijsku pomoć Srpskoj, gradiće se i industrijska zona

Autor SRNA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija do kraja godine uputiti finansijsku pomoć Republici Srpskoj.

 Srbija šalje pomoć RS Vučić sastanak u Beogradu Izvor: ZORAN ZESTIC/FOTO TANJUG

Јavnost će biti obaviјeštena o iznosu pomoći, rekao je Vučić

Naveo je da Srbija to smatra svojom moralnom obavezom i da je veoma važno da ljudi koji žive u RS čuvaju svoja ognjišta.

Dodao je i da se razgovaralo o jednoj od najznačajnijih tema, jer Srbija želi da bude vlasnik i da upravlja aerodromom u Trebinju.

Možda će vas zanimati

Kako je dodao prvi avion za Trebinje će moći da poleti do marta 2022. godine, a učiniće se sve da to bude i prije kraja 2021.

Ističe da to nisu mala ulaganja i da će projekat biti od značaja i za Srbiju i za narod u Hercegovini, Crnoj Gori i čitavoj Sarajevsko-romanijskoj oblasti.

Pogranična industrijska zona 

Vučić je najavio i da je napravljen i plan za formiranje zajedničke industrijske zone u pograničnom dijelu Srbije i BiH i to posebno između mjesta u Srbiji i Republici Srpskoj: Ljubovije i Bratunca, Malog Zvornika i Zvornika, kao i da se vidi šta još može da se uradi na potezu između Sremske Rače, Dvorova i Bijeljine.

On je prenio da će Srbija zajedno raditi sa RS na izgradnji 17 kilometara auto-puta od mosta preko Save na granici do Bijeljine.

Na sastanku je, dodaje Vučić, razgovarano i od podršci mladima u poljoprivrednoj proizvodnji i da bi ta podrška išla do 12.500 evra, a posebno za razvijanje primarne proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta.

Dodaje da je bilo riječi o podršci malim preduzećima, koju bi obezbjeđivali zajednički Republika Srpska i najvećim dijelom Srbije, dok bi pet odsto bilo učešće, a 50 odsto bi se obezbijedilo preko kreditiranja banaka.

"Takođe, važno je da preduzeća kojima upravlja i čiji je vlasnik država Srbija imaju pravo učešća na tenderima u BiH, a neki su već raspisani. Samo smo zamolili da ta preduzeća mogu da učestvuju u fer ekonomskoj utakmici, pa ko ponudi najbolje i najviše da pobijedi", naveo je Vučić.

Jedna od stvari je i tekstilna industrija, dodao je Vučić i podsjetio da je u Drvaru otvorena fabrika.

Razgovori nikad konkretniji

Aleksandar Vučić je istakao da je Srbiji, a uvjeren je i RS očuvanje mira i stabilnosti od suštinskog značaja, te da na prijetnje ratom, "koje slušamo gotovo svakog dana, moramo da odgovaramo mirno, trpeljivo i srpljivo".

"Ni na koji način u toj igri ne smijemo da učestvujemo", poručio je Vučić.

Vučić je prenio da je razgovarano o dokumentu koji je RS uputila njemu, ukazujući da je dobio više pitanja vezano za status Srpske.

"Ne moram da govorim nikome koliko nam je stalo do dobrih odnosa sa RS. Rekao sam da je stav Srbije apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma, i odgovorio sam na svako pitanje", podvukao je on.

Dodao je da Srbija poštuje sporazume koje je potpisala, jer je to ono što nam garantuje da ćemo biti poštovani od svih u međunarodnoj zajednici, ali je i najbolja garancija za sigurnost naroda u Srbiji i RS.

Kaže da su razgovori vođeni nikada konkretnije, bez praznih floskula, izmišljenih rečenica da se dobije u medijima prostor.

Vučić je rekao da je današnji sastanak sa rukovodstvom Republike Srpske bio do sada najsveobuhvatniji.

"Razgovarali smo o svim aspektima odnosa i saradnje Srbije i Republike Srpske", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon što se, zajedno sa premijerom Anom Brnabić, sastao sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović i premijerom Srpske Radovanom Viškovićem.

Sastanku, između ostalih, prisustvovali ministar finansija Srbije Siniša Mali, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je ranije da predsjednik Srbije mora da zna kakva je situacija u BiH, te da je cjelovit prikaz toga dostavljeni dokument o kojem je i danas bilo riječi.

On je naveo da je osnovna ideja bila da se vidi na koji način se međunarodna zajednica različito ponašala angažujući se u BiH i na pitanju Kosova i Metohije.

Dodik je istakao da Republika Srpska ništa ne traži od Vučića, već samo želi da ga informiše o stanju u BiH, poručivši da je cilj Srpske borba za očuvanje statusa definisanog izvornim Dejtonskim sporazumom.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE