Da vam voda pođe na usta

Toliko sočna, da nećete moći da prestanete da je jedete! Recept za najukusniju baklavu

Autor Dragana Božić

Tradicionalna poslastica, idealna za dane posta.

Baklava recept Izvor: YouTube/Laura in the Kitchen

Baklava, slatkiš originalno nastao u Turskoj, zapravo je slatka pita koja je izuzetno popularna u našim krajevima i okolnim zemljama. 

Sastojci:

500 g kora za pitu

200 g mljevenih oraha

3-4 kašike suvog grožđa

1 kašičica cimeta u prahu

200 g šećera

2 kesice vanilin šećera

sok od 1 limuna

Priprema:

Pomiješati orahe, suvo grožđe i cimet i time posipati svaku drugu koru. Na kraju, baklavu prekriti sa dvije kore, poprskati vodom i staviti u zagrijanu rernu da se ispeče. Ispečenu baklavu izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.

Sirup: Šećer pomiješati sa vanilin šećerom, dodati sok od limuna i oko 150 ml vode, pa kuvati na tihoj vatri dok se sav šećer ne istopi. Vrelim sirupom preliti ohlađenu baklavu, posuti je sa malo cimeta i ostaviti je da upije šećerni sirup. Sjeći na kocke ili trouglove.