Da vam voda pođe na usta

Toliko sočna, da nećete moći da prestanete da je jedete! Recept za najukusniju baklavu

Autor Dragana Božić

Tradicionalna poslastica, idealna za dane posta.

Izvor: YouTube/Laura in the Kitchen

Baklava, slatkiš originalno nastao u Turskoj, zapravo je slatka pita koja je izuzetno popularna u našim krajevima i okolnim zemljama. 

Sastojci:

500 g kora za pitu

200 g mljevenih oraha

3-4 kašike suvog grožđa

1 kašičica cimeta u prahu

200 g šećera

2 kesice vanilin šećera

sok od 1 limuna

Priprema:

Pomiješati orahe, suvo grožđe i cimet i time posipati svaku drugu koru. Na kraju, baklavu prekriti sa dvije kore, poprskati vodom i staviti u zagrijanu rernu da se ispeče. Ispečenu baklavu izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.

Sirup: Šećer pomiješati sa vanilin šećerom, dodati sok od limuna i oko 150 ml vode, pa kuvati na tihoj vatri dok se sav šećer ne istopi. Vrelim sirupom preliti ohlađenu baklavu, posuti je sa malo cimeta i ostaviti je da upije šećerni sirup. Sjeći na kocke ili trouglove.