Priprema je laka, a kolač ljepši i ukusniji od onog koji većina naručuje iz pekara!
Sastojci:
1 kg mekog brašna
1 pakovanje svježeg kvasca
250 ml vode
so
šećer
ulje
Ukrašavanje:
šaka brašna
mlaka voda
Priprema:
Potopiti kvasac u mlaku vodu i dodati po prstohvat soli i šećera, 2 kašike brašna, promiješati i ostaviti na toplom da naraste. Kad se kvasac podigne, zamijesiti tijesto sa brašnom i kašikom ulja. Dodavati mlaku vodu po potrebi, dok se ne zamijesi čvrsto tijesto. Ostaviti tijesto da naraste, pa kad se udvostruči, premijesiti, staviti u podmazan okrugli kalup za kolač i ostaviti na toplom mjestu da naraste (udvostruči se).
Ukrašavanje: Od brašna i mlake vode zamijesiti tijesto da bude tvrdo, zatim ga tanko rastanjiti oklagijom. Pečat (zove se "slovo") utisnuti u rastanjeno ijtesto i vaditi ukras. Od ostatka tijesta praviti listiće, grozd ili ptičice, kao ukrase za kolač. Prije stavljanja ukrasa, površinu kolača premazati vodom. Ukras napravljen "slovom" staviti na sredinu, a listiće, ptičice i ostale ukrase ređati po želji, po površini kolača. Peći u rerni na 200 stepeni C, oko 45 minuta.