Recept koji svaka domaćica treba da ima: Kako da umijesite "pravi" slavski kolač i napravite pravoslavne ukrase | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravoslavni običaji

Recept koji svaka domaćica treba da ima: Kako da umijesite "pravi" slavski kolač i napravite pravoslavne ukrase

Autor Dragana Božić
Autor Dragana Božić

Priprema je laka, a kolač ljepši i ukusniji od onog koji većina naručuje iz pekara!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/CherriesJD

Sastojci:

1 kg mekog brašna

1 pakovanje svježeg kvasca

250 ml vode

so

šećer

ulje

Ukrašavanje:

šaka brašna

mlaka voda

Priprema:

Potopiti kvasac u mlaku vodu i dodati po prstohvat soli i šećera, 2 kašike brašna, promiješati i ostaviti na toplom da naraste. Kad se kvasac podigne, zamijesiti tijesto sa brašnom i kašikom ulja. Dodavati mlaku vodu po potrebi, dok se ne zamijesi čvrsto tijesto. Ostaviti tijesto da naraste, pa kad se udvostruči, premijesiti, staviti u podmazan okrugli kalup za kolač i ostaviti na toplom mjestu da naraste (udvostruči se).

Ukrašavanje: Od brašna i mlake vode zamijesiti tijesto da bude tvrdo, zatim ga tanko rastanjiti oklagijom. Pečat (zove se "slovo") utisnuti u rastanjeno ijtesto i vaditi ukras. Od ostatka tijesta praviti listiće, grozd ili ptičice, kao ukrase za kolač. Prije stavljanja ukrasa, površinu kolača premazati vodom. Ukras napravljen "slovom" staviti na sredinu, a listiće, ptičice i ostale ukrase ređati po želji, po površini kolača. Peći u rerni na 200 stepeni C, oko 45 minuta.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA