Nepravedno je zapostavljena, a zdravija je od mnogih drugih, trenutno popularnih voćki.
Iako su recimo limun i pomorandža mnogo popularniji od dunja, ova voćka zapravo sadrži mnogo više vitamina C od drugih vrsta voća, a pored toga, bogata je i brojnim drugim vitaminima – B1, B2, karotenom, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, cinkom... Sadrži i proteine, kao i dosta hranljivih vlakana.
Plod je veoma zdrav, kao i listovim, ali možda su najzdraviji deo semenke, od kojih se pravi čaj. Ove semenke treba da odstoje u vodi, kako bi ispustile sluz koja pomaže u ublažavanju kašlja i umiruje disajne puteve. Semenke dunje sadrže i zdrave masti, tanin, pektin, zahvaljujući kojima ima sjajan uticaj na rad creva. Pektin utiče i na krvni sistem, zbog čega pomaže u normalizaciji povišenog krvnog pritiska.
Ako želite da napravite čaj od dunja, sve što treba je da semenke prelijete ključalom vodom, ostavite da odstoji, a zatim tu vodu popijete.
Naravno, i sam plod je veoma zdrav jer sadrži brojne vitamine i minerale, pa je dobro i da je jedete svežu.
Osim čaja, možete da napravite i domaći sok od dunja, tako što ćete sitno izrendati kilogram dunja i procediti kroz gazu. S obzirom na to da ovaj sok brzo oksidira, najbolje bi bilo da ga popijete odmah, dok je svež.
Ne samo to je ukusan, ovaj sok pomaže u lečenju kašlja, astme i dijareje, a pečena ili kuvana dunja može da pomogne kod anemije, kao i kod upala crevne ili želudačne sluzokože.
(MONDO)