Kuhinja

Lagani čokoladni kolač koji svako može da spremi

Autor Dragana Božić

Jednostavan, a veoma ukusan!

Izvor: Youtube/Screenshot/Carlo Cao

Ne sadrži bijelo brašno, ali ukusom može da parira i mnogo skupljim i bogatijim desertima!

Sastojci:

Dvije šolje mlijeka

Pola šolje šećera u prahu

¼ šolje kakaa

¼ šolje kukuruznog brašna

50 grama tamne čokolade

Kakao za posipanje

Priprema:

Sve sastojke osim čokolade sipajte u posudu srednje veličine i dobro izmiješajte ili umutite. Smjesu zatim procijedite kroz cjediljku, pa stavite da se kuva na vatri srednje jačine. Povremeno miješajte, a kada smjesa počne da vri, dodajte isjeckanu čokoladu i nastavite da miješate.

Kuvajte smjesu uz miješanje sve dok ne postane gušća, poput pudinga. Zatim sklonite sa vatre i smjesu nalijte u pripremljen kalup obložen papirom za pečenje. Ostavite da se ohladi četiri do pet sati u frižideru, zatim okrenite kalup i izvadite kolač, pa polako skinite papir sa njega.

Odozgo pospite malo kakaa, a zatim isjecite, tako što ćete prije svakog sječenja nož pokvasiti vrelom vodom – tako će se kolač manje lijepiti za nož.

(MONDO)