Jednostavan, a veoma ukusan!
Ne sadrži bijelo brašno, ali ukusom može da parira i mnogo skupljim i bogatijim desertima!
Sastojci:
Dvije šolje mlijeka
Pola šolje šećera u prahu
¼ šolje kakaa
¼ šolje kukuruznog brašna
50 grama tamne čokolade
Kakao za posipanje
Priprema:
Sve sastojke osim čokolade sipajte u posudu srednje veličine i dobro izmiješajte ili umutite. Smjesu zatim procijedite kroz cjediljku, pa stavite da se kuva na vatri srednje jačine. Povremeno miješajte, a kada smjesa počne da vri, dodajte isjeckanu čokoladu i nastavite da miješate.
Kuvajte smjesu uz miješanje sve dok ne postane gušća, poput pudinga. Zatim sklonite sa vatre i smjesu nalijte u pripremljen kalup obložen papirom za pečenje. Ostavite da se ohladi četiri do pet sati u frižideru, zatim okrenite kalup i izvadite kolač, pa polako skinite papir sa njega.
Odozgo pospite malo kakaa, a zatim isjecite, tako što ćete prije svakog sječenja nož pokvasiti vrelom vodom – tako će se kolač manje lijepiti za nož.
(MONDO)