U saradnji sa kompanijom Imlek donosimo vam novi recept. Riječ je o telećim medaljonima pripremljenim u sosu od gljiva, za koje garantujemo da će ukućani i gosti tražiti još.
Prije kuvanja - šoping. Evo šta vam je potrebno:
- pola kilograma telećeg filea
- 300 grama šampinjona
- 100 grama crvenog luka
- 20 grama bijelog luka
- 2 kocke za supu
- 100 grama maslaca
- 400 grama krompira
- začini
Način pripreme:
Teleći file očistiti od žilica, zatim isjeći medaljone (tri komada po osobi). Začiniti meso sa svih strana i pržiti na plitkoj masnoći (kombinacija ulja i maslaca). Meso izvaditi, a u istoj masnoći pržiti sitno isjeckan crveni i bijeli luk i gljive. U pržene gljive dodati vrhnje za kuvanje, začiniti i dodati medaljone. Ostaviti da se krčka na niskoj temperaturi 8-10 minuta.
Krompir ogulimo, skuvamo i uz dodatak maslaca, soli i malo mlijeka napravimo pire krompir. Uz pomoć dresir vrećice serviramo krompir na topao tanjir.
Crveni i bijeli luk sitno isjeckati, pržiti na plitkoj masnoći (kombinacija ulja i maslaca). Dodati grašak iz konzerve i dinstati uz često podlijevanje sa fondom (bistra nezačinjena supa). Grašak začiniti po želji, dodati maslac i izgnječiti viljuškom (možemo koristiti i štapni mikser ili blender). Grašak oblikovati uz pomoć kašike, servirati pored pire krompira, dodati medaljone koje zatim preliti sa sosom od gljiva.
Dekorisati i uživati u sjajnom obroku!
(MONDO)