Kuhinja

Krompir - omiljena hrana većine nas ima svojstva za koja  ne znamo

Autor Vesna Kerkez

Krompir je namirnica koja se kod nas mnogo koristi, a ljudi i ne znaju koliko je zapravo zdrav.

Izvor: Youtube/Screenshot/Cleaver Cooking

Krompir se u našoj zemlji priprema na mnogo različitih načina. Uprkos tome što ga toliko volimo, ovo povrće je nekako steklo lošu reputaciju, uglavnom zbog toga što je bogato ugljenih hidratima.

Tačno je da krompir sadrži dosta ugljenih hidrata te da ga zbog toga ne treba jesti u pretjeranim količinama, ali postoji i "druga strana medalje". Naime, krompir sadrži dosta veoma važnih nutrijenata, posebno kalijuma.

Unošenje dovoljne količine kalijuma u organizam može da pomogne u regulisanju krvnog pritiska, čime se smanjuje i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kada je riječ o kardiovaskularnim bolestima, uglavnom se najviše govori o natrijumu, ali novija istraživanja su pokazala da je i kalijum veoma važan za srce.

Jedna velika studija je pokazala da što je veći odnos natrijuma i kalijuma u tijelu, to je veći rizik od kardiovaskularnih bolesti. Razlog za to je što kalijum ublažava efekte natrijuma na krvni pritisak, a Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ističe da se povećanjem unosa kalijuma snižava krvni pritisak i rizik od srčanih bolesti.

Preporučena dnevna doza kalijuma je oko 4.700 miligrama, a ovaj nutrijent važan je i za nervne funkcije, utiče na mišićne kontrakcije i spriječava stvaranje kamenja u bubrezima.

Da biste imali bolju predstavu o tome koliko krompir sadrži kalijuma, imajte na umu da jedan krompir srednje veličine sadrži oko 950 miligrama ovog nutrijenta.

(MONDO)

Tagovi