Kuhinja

Proljećni specijalitet: Mafini sa sirom i mladim lukom

Autor Željko Svitlica

Sir i mladi luk lijepo će se uklopiti u mekano tijesto, za savršen ukus slanog mafina.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Sastojci:

250 g glatkog brašna

1 kašičica praška za pecivo

½ kašičice suvog origana

240 ml mlijeka

2 velika jajeta

50 ml maslinovog ulja

150 g naribanog sira

3 mlada luka

Priprema mafina sa sirom i mladim lukom

Zagrijati rernu na 180 stepeni. Namastiti standardni kalup za 12 mafina ili pripremi 12 čvrstih korpica. Izmiksati jaja, dodati mlijeko i maslinovo ulje. Potom dodati sve suve sastojke, brašno, prašak za pecivo, so i origano, pa sjediniti drvenom kašičicom.

Na kraju umiješati naribani sir i sitno nasjeckani mladi luk. Tijestom napuniti kalupe, ali ne do vrha jer će se tokom pečenja podići pa ih peći u zagrijanoj rerni 20-25 minuta. Provjeriti čačkalicom jesu li gotovi. Pričekati da se ohlade prije jela.