Kuhinja

Banjalučanka: Starinski kolač sa orasima i čokoladom

Autor Dragana Božić

Brz, izdašan i traži se parče više

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

Za koru:

8 bjelanaca

8 kašika šećera

250 gr mljevenih ili sjeckanih oraha

3 kašike brašna

1 kašika kakao praha

Fil:

8 žumanjaca

10 kašika šećera

1 vanilin šećer

200 gr putera

200 gr čokolade za kuvanje

Priprema:

Bjelanca ulupati u čvrst snijeg, dodati šećer i dobro umutiti. Polako umiješati mljevene orahe, brašno i kakao prah. Peći na 200C stepeni dok ne bude čista čačkalica koju ubodete u koru.

Fil:

Žumanjca, šećer i vanilu dobro umutiti i na pari skuvati u gust krem. Kad je krem dovoljno gust, ohladiti ga i dodati umućeni puter. Premazati krem preko kolača, rashladiti i preliti glazurom od čokolade.

(Lepa i srećna)