Pica sa ananasom je kontroverzna tema – neki misle da je svetogrđe, a neki (poput nas) da je voće na pici odlična ideja.
Kako bismo vam dokazali da (skoro) sve treba u životu probati makar jednom, donosimo vam recept za havajsku picu na MONDO način.
Sastojci:
TIJESTO:
1. 500 gr brašna
2. Kesica kvasca (7 gr)
3. Dvije kašike soli
4. 330 ml mlake vode
VIDEO
TOPING:
1. Sos (pogledajte video)
2. 200 gr sjeckanog ananasa
3. 200 gr sjeckane pančete (opciono)
4. 100 gr šunke
5. 200 gr sira po želji (gauda)
Priprema:
1. U veliku zdjelu dodamo brašno i so, pomiješamo sastojke. U čašu mlake vode dodamo kvasac koji dobro zamiješamo da se rastopi i ostavimo da ostoji 5 minuta. Nakon toga dodamo rastvoren kvasac u zdjelu sa brašnom. Miješamo dok se ne formira tijesto.
2. Na radnu površinu pospemo malo brašna i tijesto iz zdjele prebacimo na sto. Mijesimo dobro i polako 5 do 10 minuta. Tijesto podijelimo na tri dijela u loptice i prekrijemo krpom da naraste, minimalno sat i po vremena, dva najbolje za savršeno tijesto.
3. I na kraju sastavljamo picu: razvučemo tijesto, a onda dodajemo sve sastojke. Tijesto prebaciti u nauljenu tepsiju, dodati prvo pica sos, gaudu sir, ananas i male komatiće šunke. Na kraju dodajemo komadiće pančete.
4. Peći na maksimalnoj temperaturi (oko 275 stepeni celzijusa) 10 minuta.
5. Prijatno!
(MONDO)