Kesadilja sa pire krompirom i slaninom će vam se svidjeti na prvi zalogaj.
Kesadilja je meksičko jelo koje se pravi od kukurzune tortilje i puni se sirom. Ovaj specijalitet je postao popularan u cijelom svijetu, pa danas postoji milion različitih recepata za nadjeve. Možete da koristite skoro svaku namirnicu, a naš prijedlog je da isprobate ovaj nadjev od pire krompira, slanine, kukuruza i graška, a sve to obogatite i sirom koji se razvlači kada se istopi.
Sastojci:
2 krompira
50 g parmezana
1/2 kašičice bibera
1 crni luk
1/2 kašike putera
4 deblja šnita slanine
3 kašike kukuruza
3 kašike zelenog graška
6 tortilja
paradajz sos
tvrdi sir
Priprema:
Krompir oljuštite i isjecite, pa stavite da se kuva. Za to vrijeme u tiganju istopite puter, pa dodajte sjeckani crni luk, a kada omekša dodajte sjeckanu slaninu. Poslije par minuta dodajte kukuruz i grašak. Pržite još 2-3 minuta. Krompir ispasirajte, pa pobiberite i dodajte parmezan. Lijepo sjedinite. U pire dodajte povrće sa slaninom i promiješajte. Tortilju premažite paradajz sosom, pospite rendanim sirom, pa na pola tortilje stavite nadjev i opet pospite sirom. Preklopite i ispržite sa obe strane u tiganju u kojem ste zagrijali malo ulja.
(Stvar ukusa)