Posna carska pita je uvijek dobar prijedlog za doručak ili večeru.
Pite uglavnom nisu komplikovane za spremanje, pogotovo kada se sastojci samo pomiješaju i izliju tepsiju. Skoro svi ih vole, bilo da ih pravite sa sirom, mesom, spanaćem ili nekim drugim povrćem, uglavnom nestanu sa stola u rekordnom roku. Jedna od najpoznatijih je carska pita, a kako je u toku Uskršnji post u nastavku teksta pročitajte recept kako da napravite posnu verziju koja je jednako ukusna kao i mrsna.
Sastojci:
150 g biljnog sira
100 ml ulja
100 g brašna
100 g kukuruznog brašna
1 kesica praška za pecivo
1 crvena kisela paprika
3-4 kisela krastavca
1 paprika
100 g zelenih maslina
100 ml kisele vode
Priprema:
U posudi pomiješajte obje vrste brašna i prašak za pecivo, a zatim sipajte ulje i kiselu vodu. Sjedinite sastojke, pa dodajte rendani sir i sitno sjeckane krastavce, kiselu i običnu papriku i masline. Promiješajte, pa sipajte u tepsiju koju ste premazali margarinom.
Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.
(Stvar ukusa)