Kuhinja

"Medena čarolija" Ruskinje iz Bileće: Margarita zbog ljubavi došla u Hercegovinu (FOTO)

Autor Vesna Kerkez

Margarita Kašiković, Ruskinja udata u Bileću, bavi se pravljenjem ukrasnih medenjaka, specifičnih slatkiša različitih oblika, a za Vaskrs je izabrala simbolične motive – medenjake u obliku pilića, zečeva, šarenih jaja i cvijeća.

Izvor: Srna/Milena Koprivica

Ona je pokazala ljubav prema ručnom radu i poslastičarstvu, a od toga je razvila i mali biznis - "Medenu čaroliju", pa su njeni medenjaci čest izbor tokom mnogih praznika.

Margarita kaže da je njena "medena priča" počela u vrijeme pandemije virusa korona, kada je završila nekoliko onlajn kurseva pravljenja poslastica i medenjaka, ali je i samostalno proučavala i vježbala.

"Medenjaci otvaraju širok prostor za fantaziju, maštu i kreativnost jer mogu biti ukrašeni glazurom za svaku priliku i praznik i postati unikatan poklon za vaše najdraže. Tako da sam u njima pronašla idealan spoj u kojem mogu izraziti ljubav prema ručnom radu, dekorisanju i poslastičarstvu", kaže Margarita.

Ona dodaje da je prije tri godine pred novogodišnje i božićne praznike odlučila da svoj rad podijeli sa drugima i da ove zanimljive slatkiše izrađuje po narudžbi, da je napravila i stranicu na društvenim mrežama "Medena čarolija" gdje je predstavila svoje radove i asortiman, a i proces izrade medenjaka, te da je i sama bila iznenađena velikim interesovanjem.

Medenjake pravi od kvalitetnih, uglavnom domaćih sastojaka, a to su med, maslac, brašno i jaja, a posebnim njih čine kombinacija začina – cimeta, đumbira, musktanog orašića i karanfilića.

"Prvo pravim naravno tijesto koje mora da odstoji neko vrijeme u frižideru. Dosta vremena zahtijeva pravljenje glazure za ukrašavanje – kako bi dobili određenu gustinu i željenu boju. Ona se pravi i koristi pred samo dekorisanje. Glazuru pravim na suvom bjelancu kako bi bilo bezbjednije i dodajem u nju jestive gel boje", objašnjava Margarita.

Najzanimljiviji dio je, naravno, dekorisanje medenjaka, kaže Margarita i dodaje da sve radi postepeno, često je potrebno da se jedan detalj osuši kako bi počela sa drugima.

"Ima tu i dosta ručnog oslikavanja pomoću jestivih boja, preko same glazure kako bi oni izgledali realističnije. Ali takođe imam u ponudi i medenjake sa jestivom fondan slikom, koja može biti prilagođena po želji. Kompletan proces izrade jednog medenjaka od pečenja do pakovanja zauzima najmanje tri dana", kaže Margarita.

Ona dodaje da je proces izrade dekorisanih medenjaka uglavnom dosta individualan, tako da inspiraciju i ideju često donosi sam zahtjev od ljudi koji ja usklađuje sa nihovim željama i tematikom slavlja, te kaže da za svaki praznik stvara prazničnu kolekciju medenjaka i asortiman iz kojeg se može izabrati set pakovanje, koje šalje i u druge gradove.

"Za Vaskrs sam izabrala simbolične motive – tu su medenjaci u obliku pilića, zečeva, šarenih jaja, mrkvica, cvjetića. Osim da budu ukusne i primamljive, dosta pažnje posvećujem i samom pakovanju. Smatram da je cjelokupan utisak zasnovan na sitnim detaljima. Zato posebno biram kutije, mašnice, neke posebne nalijepnice i male razglednice, a i uvijek je tu neki mali poklončić od mene", rekla je Margarita.

Margarita je porijeklom iz sjeverozapadnog dijela Rusije, a u Bileću ju je dovela ljubav prema suprugu koga je upoznala na crnogorskom primorju.

"Ovdje na jugu u Hercegovini sam osjetila da su ljudi dosta otvoreniji i druželjubivi. Stvarno za mene mnogo znači dobar odnos prema ruskoj tradiciji i kulturi", rekla je Margarita.

Ona kaže da je već navikla na život u maloj hercegovačkoj opštini, da je upoznala nove prijatelje i uspjela i da nauči srpski jezik, što joj nije bilo teško zbog sličnosti između srpske i ruske kulture i jezika.

(Srna)