Kuhinja

Kako se pravi caciki, najpoznatiji grčki umak?

Autor Željko Svitlica

Cacık sos je osvježavajući i ukusan dodatak mnogim jelima.

Izvor: Shutterstock

Evo jednostavnog recepta za pripremu ovog tradicionalnog sosa:

Sastojci:

1 krastavac
2 čena bijelog luka
250 g grčkog jogurta
Sok od polovine limuna
2 kašike maslinovog ulja
So po ukusu
Sveži peršun ili nana (opciono), za posipanje

Uputstva za caciki

Oljuštite krastavac i izrendajte ga na sitno rende. Stavite ga u cjediljku ili posudu obloženu gazom i ostavite da se ocijedi 10-15 minuta kako biste uklonili višak tečnosti.

U međuvremenu, oljuštite i sitno isjeckajte bijeli luk. Možete ga izgnječiti ili koristiti rende.

U posudi, sjedinite grčki jogurt, ocijeđeni krastavac, isjeckani bijeli luk, sok od limuna i maslinovo ulje. Dobro promiješajte da se sastojci sjedine.

Posolite sos po ukusu i još jednom promiješajte.

Prije nego poslužite, stavite cacık sos u frižider na najmanje 30 minuta kako bi se ohladio i kako bi se ukusi sjedinili.

Prije posluživanja, pospite sos svježim peršunom ili nanom za dodatnu aromu i dekoraciju.

Cacık sos je spreman za posluživanje! Možete ga poslužiti kao prilog uz razna jela, kao što su pita, meso sa roštilja ili kao osvježavajući umak uz pogačice. 

(MONDO)