Kuhinja

Da li znate zašto sir ima rupe?

Autor Teodora Boškovski

Evo kako nastaju rupe u siru!

Izvor: sweet marshmallow/Shutterstock

Možda su vam dok ste bili mali objašnjavali da rupe na siru nastaju jer ih gricka miš. Ali zapravo, to nema nikakve veze sa malim glodarima.

Kada je riječ o "švajcarskom siru" koji je sačinjen od prošaranih rupica, postoji nekoliko vrsta srednje tvrdog sira koji podsjećaju na sir emental, a koji inače potiče iz Ementala u Švajcarskoj. Ali zašto on mora da ima rupice?

Davne 1917. godine Vilijam Klark detaljno je objasnio o čemu je reč. Naime, rupe u siru nastale su zbog ugljen-dioksida koji oslobađaju bakterije prisutne u mleku. Klarkova teorija bila je prihvaćena skoro 100 godina - sve dok studija Agroskopa, švajcarskog poljoprivrednog instituta, nije napravila "rupu" u njegovoj teoriji.

Prema istraživačima Agroskopa, rupe u siru su zapravo uzrokovane sitnim komadićima sena prisutnim u mlijeku. Kada se sir pravi u štalama uz pomoć kofa, vrlo je vjerovatno da će čestice sijena naći svoj put u mlijeko. Upravo ti komadići sijena izazivaju slabost u strukturi dozvoljavajući formiranje gasa i stvaranje rupa.

"Razliku je izazvao nestanak tradicionalne kante" koja se koristi tokommužr krave", rekao je portparol Agroskopa Regis Nifeler, dodajući da su komadi sijena upali u nju i na kraju izazvali rupe.

Danas, rupe u švajcarskom ima daleko manje nego prije nekoliko godina, jer se mlijeko za pravljenje sira obično vadi savremenim metodama. Dakle, nema više sijena!

(MONDO)

Tagovi