Kuhinja

NAJBOLJI ČOKOLADNI ROLAT NA SVIJETU: Iznutra mekan, a spolja hrskavi karamelizovani lješnici (VIDEO)

Autor Dragana Božić

Ako volite rolate, onda je ovaj čokoladni sa lješnicima i karamelom najbolji izbor. Obavezno probajte!

Izvor: PRINTSCREEN/YT/COOKRATE - CAKES

Rolati, bilo slani ili slatki, posljednjih godina postaju sve popularniji i odličan su ukras svake trpeze. Donosimo vam i savršen recept za neodoljivi čokoladni rolat koji ne samo da je ukusan, nego i predivno izgleda, a za to je zaslužan karamelizovan lješnik. Kombinacija lješnika, čokolade i karamel krema je najbolja do sada.

Sastojci:

4 jajeta
200 g šećera
10 g vanilin šećera
50 ml mlijeka
50 ml ulja
80 g brašna
30 g kakaoa
10 g praška za pecivo
100 g karamel krema
350 ml slatke pavlake
200 g lješnika
100 g čokolade

Recept za najbolji čokoladni rolat:

Odvojite žumanjca i bjelanca, pa žumanjca umutite sa šećerom (100 g) i vanilin šećerom, pa sipajte mlijeko. Kratko umutite, pa sipajte i ulje. Promiješajte, pa u smjesu za rolat dodajte prosijano brašno sa kakaom i praškom za pecivo. Bjelanca umutite u čvrst šne, pa dodajte u smjesu za rolat i lagano umiješajte. Sipajte smjesu u pleh obložen pek papirom i poravnajte, pa pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Izvadite iz rerne, pa preko stavite novi pek papir, a stari skinite i urolajte. Ostavite da se rolat ohladi pola sata. Umutite karamel krem i slatku pavlaku, a u tiganju istopite 100 g šećera, pa dodajte lješnike i ostavite da se karamelizuju. Prebacite lješnike (50 g) na pek papir, pa isjeckajte i dodajte u smjesu sa slatkom pavlakom. Promiješajte i premažite preko kore. Opet urolajte i pokrijte pek papirom, pa ostavite da se ohladi 2 sata. Ukrasite rolate karamelizovanim lješnikom, pa prelijte čokoladom koju te istopili. Ohladite i služite rolat.

čokoladni rolat
Izvor: Youtube/ Cookrate - Cakes

(Stvar ukusa)