Kuhinja

CARSKA PITA SA AJVAROM: Kombinacija vazdušastog tijesta i nadjeva koji svi obožavaju

Autor Dragana Božić

Priprema carske pite sa ajvarom je izuzetno laka, a ukus fantastičan.

Izvor: Shutterstock

Carsku pitu obožavaju ljudi na ovim prostorima - lako se pravi, a ukus perfektan. Neki je nazivaju i španska pita, a možete je praviti i u posnoj varijanti. Ove nedjelje smo pripremili recept za carsku pitu i to sa ajvarom. Za doručak ili večeru je najbolja opcija, a sigurni smo da će nestati sa stola za tili čas.

Sastojci:

5 jajeta
210 ml ulja
220 ml jogurta
210 g brašna
1 kesica praška za pecivo
8 g soli
180 g šunke
120 g kiselih krastavčića
70 g ajvara
160 g feta sira

Recept za carsku pitu sa ajvarom:

U činiji pomiješajte jaja i so, pa ih umiksajte. Dok miksate, postepeno dodajte jogurt, pa ulje. Potom postepeno dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo, pa ponovo umiksajte. Šunku isjecite na kockice, sir izgnječite, krastavčiće isjeckajte na kolutiće, pa sve zajedno dodajte u smjesu za carsku pitu. Na kraju dodajte ajvar i promiješajte. Stavite pek papir, podmažite ga, pa izlijte smjesu za carsku pitu. Pecite na 200°C oko 13-15 minuta, a potom na 180°C oko 15 minuta. Pokrijte krpom carsku pitu sa ajvarom i ostavite tako da odstoji 10 minuta, pa služite. 

(Stvar ukusa)