Kuhinja

Hrskavi palenta štapići - zdrava slana grickalica

Autor Nikolina Damjanić

Hrskavi palenta štapići su zdrava užina i slana grickalica u kojoj mogu svi da uživaju.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

1 kašičica soli

125 g instant palente, plus dodatak za posipanje

30 g neslanog putera

30 g parmezana, sitno narendanog

Ulje za prženje

Majonez za serviranje (opciono)

Priprema:

Za hrskave palenta štapiće pleh obložite papirom za pečenje. U tiganju na srednjoj vatri prokuvajte 500 ml vode, posolite i umiješajte palentu. Kuvajte, mešajući drvenom kašikom, 4-5 minuta dok se ne zgusne i ne odvoji od ivica tiganja. Sklonite sa vatre i umiješajte puter, sir i malo crnog bibera. Sipajte palentu u obložen pleh, raširite i ostavite dok se ne ohladi.

Okrenite palentu na dasku i isjecite na 24 pravougaona zrnasta štapića. Pospite zrna nekuvane palente u plitku činiju, a zatim umočite štapiće u zrna da ih prekrijete. Stavite ih na poslužavnik i držite u frižideru dok ne poželite da ih servirate.

Zagrijte dovoljno ulja i pržite palenta štapiće u serijama, 3 minuta dok ne postanu hrskavi i zlatni. Ocijedite na kuhinjskom papiru, pa poslužite sa sosom i, ako želite, malo majoneza. Uživajte u palenta štapićima!

(Stvar ukusa/MONDO)