Kuhinja

Burgeri od karfiola i krompira, začinjeni i posni

Autor Dragana Božić

Burgeri od karfiola i krompira su uz začine vrlo aromatični i mogu da se jedu i bez hljeba.

Izvor: Shutterstock

Burgeri od karfiola i krompira su posni obrok za koji vam je potrebno sat vremena. Uz luk i zelenu papričicu burgeri su začinjeni, ali ukoliko vam ne prija ljuto možete da izostavite ove sastojke. Evo kako se prave burgeri od karfiola i krompira.

Sastojci:
Ulje za prženje
2 ljutike, sitno isječene na kolutove
1 zelena papričica, sitno isječena
Kukuruzno brašno za posipanje
2 kašike humusa
4 zemičke za hamburgere, prepolovljene
6 komada paradajza, nasječenih
1 limun, isječen na kriške

Za pljeskavice

200 g karfiola, isječenog na cvjetove
1 kašika ulja, plus dodatak za prženje
500 g krompira, oljuštenog i isječenog na komade od 2 cm
3 kašike začinjenog humusa
2 čena bijelog luka, zgnječena
komad svježeg đumbira od 3 cm, narendan
1 kašičica senfa
2-3 kašike sojinog mlijeka
Šaka bosiljka
Kukuruzno brašno za posipanje

Recept za burgere od karfiola i krompira:

Za burgere od karfiola i krompira zagrijte rernu na 200°C. Stavite karfiol sa kašikom ulja u pleh i pecite 20 minuta dok ne porumeni i lagano se ugljeniše. Izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi, a zatim ga grubo isjeckajte. U međuvremenu, stavite krompir u posoljenu hladnu vodu pa nakon što prokuva, kuvajte 6 minuta dok ne omekša. Ocijedite ga, a zatim ostavite da se osuši.

U posudu sipajte ulje, a zatim propržite humus, bijeli luk, đumbir i senf dok ne zamiriše. Sklonite sa ringle, dodajte krompir, sojino mlijeko, i bosiljak sa prstohvatom soli, pa izgnječite, dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte sjeckani karfiol, pa ostavite da se ohladi. Kada se smjesa ohladi, pospite ruke kukuruznim brašnom prije nego što je podijelite na 4 dijela i oblikujte u jednake pljeskavice debljine oko 3 cm. Prebacite na tanjir ili lim za pečenje, a zatim ohladite 30 minuta.

U međuvremenu, zagrijte malo ulja u posebnom velikom tiganju. Umiješajte ljutiku i narezanu ljutu papričicu u kukuruzno brašno, a zatim pržite dok ne postanu hrskave i zlatne boje. Izvadite ih šupljikavom kašikom i dobro ocijedite na kuhinjskom papiru. Ohlađene pljeskavice pospite s malo kukuruznog brašna, dodajte još malo ulja u tiganj, a zatim pržite oko 5 minuta sa svake strane dok spolja ne postanu zlatne. Stavite burgere u zemičke i servirajte ih sa nasječenim paradajzom, ljutikom i papričicom, začinjenim humusom i listovima bosiljka. Iscijedite malo soka od limete na svaku pljeskavicu. Uživajte u burgerima od krompira i karfiola.