Kiš vodi porijeklo iz Franscuske, i zapravo je slana pita od prhkog tijesta sa filom od jaja i mlijeka. Ima ih raznih vrsta, a mi vam preporučujemo kiš sa slaninom i krastavčićima.
Sastojci:
200 g brašna
100 g putera
malo soli
70 ml vode
100 g slanine
100 g šunke
100 g kiselih krastavčića
4 jaja
1 dl kisele pavlake
Priprema:
Krastavčiće i šunku isjeći na kockice. Slaninu na manje listiće. U prosijano brašno sipati so, dodati hladan puter isječen na kokcice. Rukama utrljavati brašno u puter dok se ne dobije mrvičasto tijesto. Dodati vodu i umijesiti glatko tijesto.
Tijesto razviti u krug malo veći od prečnika pleha (Ø 26 cm), prebaciti na nepodmazan pleh i podići ivice. Tijesto malo izbušiti viljuškom.
Slaninu propržiti. Na tijesto staviti slaninu, krastavčiće i šunku.
Viljuškom razmutiti jaja sa pavlakom i preliti preko. Peći na 200-220°C stepeni oko 15 minuta dok ne porumeni lijepo odozgo.