Pastrmka je omiljena riječna riba na našim trpezama, a posebno je ukusno meso potočne pastrmke. Evo recepta za (prvomajsku) pastrmku na žaru, odnosno, na roštilju.
Recept:
Pastrmke, najbolje da budu potočne sa crvenim tačkicama, veličine do 300 grama, očistite i posušite kuhinjskim papirom.
Posolite i ostavite da odstoje pola sata. Ako "puste vodu" opet posušite papirom.
Nakon toga na pastrmke dodate biber (možete i druge začine koje želite iako se ne preporučuje pretjerivanje već jednostavnost), a unutrašnjost ribe dodate komadić ruzmarina ili perušna. Neko stavi i bijelu luk i limun, ali je bolje da od ta dva sastojka i maslinovog ulja napravite marinadu.
Izvor: MONDODa se pastrmka ne zalijepi za gradele roštilja nauljite roštilj i onu stranu pastrmke koju pečete. Prije prevrtanja nauljite (najbolje četkicom za jelo) i drugu stranu.
Pecite sa svake strana između 5 i 10 minuta. Ako sumnjate da se riba zalijepila za roštilj, lagano je odvajajte sa viljuškom ili nekim drugim predmetom dok se ne odvoji cijela.
Poslužite uz kuvani krompir, blitvu, pomfrit, špinat...i uz marinadu od limuna, ulja i luka. Ledeno bijelo vino nije na odmet.
(MONDO)