Domaće pogačice su uvijek bolje rješenje od kupovnih, a ove sa slaninom i sirom su preukusne.
Ovo hrskavo pecivo je odličan prijedlog za doručak ili večeru. Umjesto lisnatog koristite obično tijesto, a u njega dodajte i aromatični tvrdi sir kao i slaninicu. Ova dva sastojka pogačicama daju poseban šmek, a sigurni smo da će vam uspjeti iz prvog pokušaja.
Sastojci:
2 šolje brašna
1 kašika praška za pecivo
1/4 kašičice sode bikarbone
2 kašičice šećera
prstohvat soli
250 g čedar sira
2 jajeta
80 g putera
100 g slanine
100 ml mlijeka
Recept za pogačice sa slaninom i sirom:
U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i šećer. Sve lijepo promešajte, pa dodajte rendani ledeni puter i dobro sjedinite. Zatim dodajte rendani čedar sir sa proprženom i sjeckanom slaninom. Sve promiješajte.
Mlijeko i jaja umutite, pa sipajte u tijesto i umijesite. Prebacite tijesto na pobršanjenu površinu i malo premijesite, pa razvucite oklagijom. Čašom vadite okrugle oblike.
Poređajte pogačice na pleh obložen pek papirom. Premažite umućenim jajetom, kao i istopljenim puterom, pa pecite u zagrijanoj rerni na 220°C oko 20 minuta.