Naučite da mjesite tijesto i napravite domaće pogačice sa sirom.
Sastojci:
500 g brašna
250 g feta sira
200 g putera
1 jaje
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
100 ml tople vode
7 g suvog kvasca
Za premazivanje:
1 jaje
1 kašičica mlijeka
Priprema:
Svi sastojci treba da budu sobne temperature. U posudi pomiješajte toplu vodu, ravnu kašiku brašna, suvi kvasac i šećer. Sve dobro promiješajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta.
U posudu prosijte brašno i dodajte so, pa u sredini napravite uduljenje. U to udubljenje dodajte jaje, puter sobne temperature i izdrboljeni sir. Kratko mjesite, pa dodajte aktivirani kvasac i umjesite tijesto koje se ne ljepi. Oblikujte loptu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih 15 minuta.
Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu, pa oklagijom razvucite na 5mm debljine. Ponovo pokrijte providnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi još 15 minuta. Ponovo malo razvucite tijesto, pa čašom vadite okrugle oblike.
Pogačice redajte u pleh obložen pek papirom, pa premažite jajetom koje ste umutili sa mlijekom. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 25 minuta.
(Stvar ukusa/MONDO)