Kuhinja

Trikovi iz kuhinje: 7 načina da pripremite kukuruz

Autor Vesna Kerkez

Priprema kukuruza ne mora da bude izazov. Izaberite jedan od ovih sedam različitih metoda i nećete pogriješiti.

Izvor: Shutterstock

Sezona je kukuruza. Svi ljubitelji ove ljetne, takoreći "poslastice", pohrliće da kupuju gotov kukuruz u parkovima, na ulici ili će na stari klasičan način da ga kuvaju u loncu. Ipak, postoji više načina da kukuruz pripremite tako da u potpunosti uživate u njegovom ukusu. Možda će vas zanimati i koliko dugo se kuva kukuruz.

7 načina da pripremite kukuruz u klipu:

1. Grilovani kukuruz
Kukuruz sa roštilja dobija fini ukus grilovanja, a i dalje je sočan i sladak. Počnite da ga pečete tako što ćete zagrijati roštilj (električni ili na ugalj). Stavite svaki klip oljuštenog kukuruza na komad čvrste aluminijumske folije od 30 cm. Na vrh svakog kukuruza stavite kašiku putera i kocku leda standardne veličine. Zatim dobro umotajte u foliju i pecite na jakoj vatri oko 20 minuta. 

2. Kuvani kukuruz
Većini dobro poznat metod pripreme kukuruza u klipu. Proključajte lonac vode pa pažljivo ubacite kukuruz i pokrijte lonac poklopcem. Ostavite da se kuva dok ne omekša, 3-5 minuta. Mlađi kukuruz će zahtijevati manje vremena za kuvanje ovom metodom, dok će starijim klasovima možda biti potrebno više vremena. Pazite da ne prekuvate kukuruz, jer tako može da izgubi dio svoje slatkoće. Nikada nemojte da solite vodu kada ga kuvate, jer i zbog soli može da postane tvrd. Međutim, možete dodati malo šećera da biste poboljšali njegovu slatkoću. Ako želite, isijecite klipove na manje komade, kako bi se bolje skuvali. 

3. Kuvanje na pari
Ova metoda je brza i zdrava, zbog toga što se na ovaj način očuvaju hranljive materije kukuruza, bolje nego korišćenjem drugih metoda, poput običnog kuvanja. Da biste kukurz kuvali na pari na šporetu, stavite šupljikavi lonac za paru u lonac napunjen sa par centimetara vode. Pustite vodu da provri, a zatim dodajte oljuštene klasove u šupljikavi lonac. Pokrijte i ostavite da se kuva 4-6 minuta, ili dok ne omekša. Izvadite i začinite solju, biberom i otopljenim puterom.

4. Sporo kuvani kukuruz (u slow cooker-u odnosno u "krčku")
Da biste pripremili kukuruz u krčku, uklonite ljuske sa kukuruza i ubacite ga u slou kuker od 6 do 8 litara. Dodajte 130 ml vode, 50 g putera, začinsko bilje ili začine u prahu. Zatim poklopite i kuvajte na visokoj temperaturi 2-3 sata, ili dok ne omekša. Začine i začinsko bilje ubacite prije kuvanja. 

5. Kukuruz pečen u rerni
Kada vreme nije pogodno za pečenje na roštilju, kukuruz pečen u rerni je najpribližnija opcija. U rerni se kukuruz savršeno pari u omotu od aluminijumske folije, a svako zrno bude sočno. Zagrijte rernu na 200 °. Stavite svaki klip oljuštenog kukuruza na veći komad čvrste aluminijumske folije. Stavite 1 kašiku neslanog putera na svaki klip, a zatim dobro umotajte kukuruz u foliju. Stavite ga na pleh i prebacite u zagrijanu rernu. Pecite na srednjoj rešetki rerne 30-45 minuta, ili dok kukuruz ne omekša.

6. Pripremite kukuruz u air frajeru
Zagrijte fritezu na 200° najmanje 5 minuta prije nego što planirate da dodate kukuruz šećerac. Svaki oljušteni klip poprskajte sprejom za kuvanje, a zatim začinite solju i biberom. Stavite u korpu za fritezu i pržite 10 minuta, okrećući ih na pola pečenja. Znaćete da su gotovi kada zrna budu mekana i lagano ugljenisana. Premažite puterom, začinite i serviraje!

7. Kako da pečete kukuruz u mikrotalasnoj
Umotajte svaki očićšćeni klip u vlažni papirni ubrus. Mikrotalasnu podesite na visoku temperaturu 3 minuta. Vrijeme pripreme u mikrotalasnoj rerni varira u zavisnosti od snage mikrotalasne. Iz tog razloga pecite vrlo kratko, da ne biste uništili kukuruz, pa provjerite koliko je pečeno. Ako pečete više od četiri klipa, moraćete to da radite u serijama.

(MONDO/Stvar ukusa)