Pileći bataci zapečeni sa tjesteninom se peku sa različitim povrćem i začinima, i zaista su jelo kao iz restorana.
Sastojci:
- 8 pilećih bataka
- 4 kašičice višenamjensko brašno
- 2 kašike ulja
- 1 mrkva, oljuštena i isjeckana na kockice
- 1 luk, isječen na kockice
- 1 stabljika celera, narezana na kockice
- 8 čenova bijelog luka, oljuštenih i isjeckanih
- 120 ml suvog bijelog vina
- 250 ml paradajz sosa
- 4 šolje pilećeg bujona
- korica i sok od ½ pomorandže i ½ limuna
- so i biber po ukusu
- 1 grančica majčine dušice i 1 lovorov list
- 250 g pene tjestenine
- 1 paradajz, isječen na kockice
- sjeckani svjež peršun, za serviranje
Recept za pileće batake sa testeninom:
Batake lagano premazati brašnom. Zagrijte ulje u vatrostalnoj posudi na srednjoj vatri. Dodajte batake i pržite ih do zlatnosmeđe boje, oko 2 minuta po strani. Prebacite na tanjir i držite na toplom.
Dodajte šargarepu, luk, celer i bijeli luk u pusudu i pržite na srednjoj vatri dok ne porumene, oko 3 minuta. Dodajte vino i promiješajte. Kada vino ispari, dodajte paradajz sos, pileći bujon, koricu citrusa i sokove. Začinite po ukusu solju i biberom i dodajte začinsko bilje. Nastavite sa prženjem, nepokriveno, na srednjoj vatri dok se sos ne zgusne, 20-30 minuta.
Zagrijte rernu na 162°. Vratite piletinu u posudu i pecite pokriveno, 20-30 minuta. U međuvremenu skuvajte penne do al dente. Ocijedite i prelijte sa malo maslinovog ulja. Za serviranje, stavite piletinu i sos preko tjestenine i uživajte.
(MONDO/Stvar ukusa)