Kuhinja

Recept dana: Aromatični pileći bataci sa tjesteninom

Autor Vesna Kerkez

Pileći bataci zapečeni sa tjesteninom se peku sa različitim povrćem i začinima, i zaista su jelo kao iz restorana.

Izvor: shuttertstock

Sastojci:

  • 8 pilećih bataka
  • 4 kašičice višenamjensko brašno
  • 2 kašike ulja
  • 1 mrkva, oljuštena i isjeckana na kockice
  • 1 luk, isječen na kockice
  • 1 stabljika celera, narezana na kockice
  • 8 čenova bijelog luka, oljuštenih i isjeckanih
  • 120 ml suvog bijelog vina
  • 250 ml paradajz sosa
  • 4 šolje pilećeg bujona
  • korica i sok od ½ pomorandže i ½ limuna
  • so i biber po ukusu
  • 1 grančica majčine dušice i 1 lovorov list
  • 250 g pene tjestenine
  • 1 paradajz, isječen na kockice
  • sjeckani svjež peršun, za serviranje

Recept za pileće batake sa testeninom:

Batake lagano premazati brašnom. Zagrijte ulje u vatrostalnoj posudi na srednjoj vatri. Dodajte batake i pržite ih do zlatnosmeđe boje, oko 2 minuta po strani. Prebacite na tanjir i držite na toplom.

Dodajte šargarepu, luk, celer i bijeli luk u pusudu i pržite na srednjoj vatri dok ne porumene, oko 3 minuta. Dodajte vino i promiješajte. Kada vino ispari, dodajte paradajz sos, pileći bujon, koricu citrusa i sokove. Začinite po ukusu solju i biberom i dodajte začinsko bilje. Nastavite sa prženjem, nepokriveno, na srednjoj vatri dok se sos ne zgusne, 20-30 minuta.

Zagrijte rernu na 162°. Vratite piletinu u posudu i pecite pokriveno, 20-30 minuta. U međuvremenu skuvajte penne do al dente. Ocijedite i prelijte sa malo maslinovog ulja. Za serviranje, stavite piletinu i sos preko tjestenine i uživajte. 

(MONDO/Stvar ukusa)