Evo kako se prave burgeri kod kuće, gotovi su za manje od deset minuta!
Sastojci:
- 450g mljevenog mesa (najbolje miješano, ili samo goveđe)
- So i biber po ukusu
- 4 zemičke za burgere
- 4 režnja kačkavalja
- Zelena salata, paradajz, crni luk i kiseli krastavčići za prilog
Recept za domaće burgere:
Podijelite mljeveno meso na 4 jednaka dijela i oblikujte svaki u burger, malo deblje nego za pljeskavicu. Napravite malo udubljenje u sredini svakog burgera prstom, ovaj mali trik omogućava da se ravnomernije ispeku. Začinite obje strane svakog burgera solju i biberom.
Zagrijte tiganj na srednje jakoj vatri. Možete dodati malo ulja da spriječite lijepljenje, ali nije potrebno ako koristite tiganj sa neprijanjajućim premazom.
Stavite burgere u vruć tiganj. Pržite oko 4 minuta sa svake strane za srednje pečeno meso. Prilagodite vrijeme kuvanja ako više volite burgere koji su slabije, ili jače pečeni.
Izvor: Youtube/The Cooking FoodieAko koristite sir, stavite krišku na svaku pljeskavicu tokom posljednjeg minuta pečenja i pokrijte tiganj poklopcem da bi se sir otopio.
Dok se burgeri peku, presijecite zemičke i zapecite ih u drugom tiganju dok ne postanu zlatno smeđe.
Stavite pečene burgere na donji dio svakog zapečenog peciva. Dodajte svoje omiljene priloge i začine, a zatim prekrijte drugim dijelom peciva.
Poslužite odmah, domaći burgeri su najljepši dok su još uvijek topli!