Krompir na portugalski način je poput pice, samo još ukusniji.
Sastojci:
- 5 krompira, oljuštenih i isjeckanih na kolutove
- 200 g maslina
- 5 jaja
- 300 g rendanog kačkavalja
- 700 ml mlijeka
- 300 g šunke, isjeckane na trakice
- 1 kašičica origana
- 2 luka, isječena na kolutove
- 3 kašike brašna
- 3 kašike putera
- muskatni oraščić po ukusu
- 1/2 veze peršuna, isjeckanog
- 1/2 kašičice crnog bibera
- so po ukusu
Pogledajte kako se priprema:
Recept za krompir na portugalski način:
Kako biste napravili krompir na portugalski način, prvo posolite vodu u loncu i skuvajte krompir. U međuvremenu u tiganju sa malo ulja propržite luk i prebacite ga u činiju. Nakon toga otopite puter, pa ubacite brašno, promiješajte pa sipajte mlijeko i narendajte malo muskatnog oraščića. Posolite po ukusu.
U vatrostalnu posudu poredajte kolutove kuvanog krompira. Preko njih rasporedite smjesu brašna i mlijeka. Preko toga pospite isjeckani peršun, pa rasporedite šunku. Preko nje rasporedite prženi luk, a preko njega rendani kačkavalj.
Poredajte po površini isjeckane masline i stavite kuvana jaja isječena na kolutove. Pospite na kraju origanom. Pecite u rerni na 180 stpeni oko pola sata. Izvadite iz rerne i kada se malo prohladi uživajte.
(Stvar ukusa/Mondo)