• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Recept dana: Gurmanske rolnice od lisnatog tijesta i mljevenog mesa

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Rolnice od lisnatog tijesta i mljevenog mesa su izvrsne su za večeru ili užinu, a gurmani će ih rado jesti.

 recept za rolnice od lisnatog tijesta i mljevenog mesa Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 230 g tikvica, očišćenih
  • 1 mali bijeli luk, presječen na pola
  • 230 g mljevenog mesa
  • 220 g prezla
  • 30 g sitno sjeckanog peršuna
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika sitno narendane limunove kore
  • 2 kašičice mljevenog sjemena komorača
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice bibera
  • 2 kašičice bijelog luka u prahu
  • 2 kašičice mljevene paprike
  • 1 veliko jaje
  • 1 pakovanje zamrznutog lisnatog tijesta, odmrznite ga.

Recept za brzinske rolnice od lisnatog testa i mljevenog mesa:

Za rolnice od lisnatog testa prvo narendajte očišćene tikvice i bijeli luk na sitne rupice, u veliku činiju. Dodajte mljeveno svinjsko meso, prezle, sitno sjeckani peršun, 2 kašike ulja, sitno narendanu limunovu koru, kašičice sjemena komorača, so, biber, bijeli luk u prahu i mljevenu papriku. Umutiti 1 veliko jaje u maloj posudi, pa odvojite 2 kašike jajeta na stranu. Dodajte preostalo jaje u mješavinu mesa i snažno miješajte dok se sve ne sjedini.

Odvijte listove odmrznutog lisnatog testa. Ako koristite pakovanje sa samo 1 listom testa, presjecite ga po dužini i razvaljajte svaku polovinu na lagano pobrašnjenoj površini. Na 1 list kašikom stavite polovinu mješavine mesa na oko 2 cm od ivica tijesta. Umotajte tijesto u oblik kobasice, po dužini peciva. Pređite palcem duž šava da biste zalijepili ivice i jedan kraj tijesta zatvorite. Stavite rolnu šavom nadole, na pleh obložen papirom za pečenje. Ponovite postupak sa preostalim listom tijesta i mješavinom mesa. Ohladite, nepokriveno, najmanje 30 minuta do 2 sata u frižideru.

Stavite rešetku u donju trećinu rerne i zagrijati na 190°. Premažite rolne kobasice jajetom koje ste odvojili. Nožem napravite rezove na vrhu tijesta. Svaku rolnu isjecite na 6 dijelova da dobijete ukupno 12. Ravnomjerno poređajte na pleh i pecite dok se rolnice ne naduvaju i ne porumene, 30–40 minuta. Smanjite temperaturu rerne na 176° i nastavite da pečete dok ne porumeni, 15-20 minuta duže. Servirajte i uživajte. 

BONUS VIDEO:

(MONDO/Stvar ukusa)

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop